Varme idéer for frossen mud

(Foto: Doublethink/Magnus Birkenes)
Publisert 11. september 2015

Offshore Europe 2015: Nordsjøen er kald, og kombinasjonen av isende vind og lange transporter gjør bunnfrossen mud til et problem. Ferguson Groups nye patent kan gi varme der det trengs.

Av Magnus Birkenes

Mudskippene til Ferguson Group har vært travere i Nordsjøen i flere år, men god byggekvalitet kan likevel ikke stoppe naturen. Lange opphold i kalde omgivelser, isende vind og kuldebevarende stål fører ofte til at skipper fulle av mud er gjennomfrosne når de skal tømmes for avfallshåndtering og gjenvinning.

Det har selskapet nå tatt konsekvensene av, og under Offshore Europe i Aberdeen denne uken presenterte Ferguson en enkel, men smart løsning på problemet: Spesiallagde varmeplater med tiltsensor og alarm som kan tine frossent containerinnhold på få timer.

Les også: Vi holder fortsatt åpent

Håndterbart, raskt og reddende

– Denne idéen begynte vi å jobbe med allerede i vinteren 2009/2010, da rekordkulden skapte enorme problemer for boreoperatørene. Rekker på rekker med skipper fulle av boreslam stod gjennomfrosne. Flere tiltak ble prøvd, men ingenting fungerte. Med denne nye løsningen kan man gjennomtine en bunnfrossen, full mudskip på åtte timer, forklarer Fergusons norske sjef Morten Smith på den skotske paviljongen på Offshore Europe i Aberdeen.

Kort fortalt består den nye patenterte løsningen av en «varmeplate» som legges rett oppå den frosne muden i skippen, festet i siden på toppåpningen; en plate for hver toppluke. Ved hjelp av et 6kw varmeelement vil platen synke ned mot bunnen av containeren etter hvert som muden smelter, og når platene har sunket til en optimal vinkel, gir lys og lyd beskjed om at det er på tide å fiske varmeplatene opp igjen. Hver plate veier bare 20 kilo og kan slik sett lett håndteres av to personer.

Les også: En omstilling av dimensjoner

Et strategisk bakteppe

– Containerne våre er allerede Norsok-sertifiserte, og denne nye patenten vil gjøre oss i enda bedre stand tilby våre produkter til prosjekter i f.eks Barentshavet. Disse platene vil da være tilgjengelige som ekstrautstyr, forteller Smith.

Den nye løsningen passer alle Fergusons mudskipper. Ikke minst de rundt 400 mudskip-enhetene selskapet allerede har leid ut til aktivitet på norske sokkel.

For mer informasjon om oljeaktivitet i nordområdene, sjekk ut Leverandørindustriens Nordområdekonferanse 2015 i Narvik (17.) 18.-19. november.

Les også: Håp for et vrengt design

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger