– Ville ikke blitt noe av Aasta Hansteen og Polarled i dag

Jarand Rystad vil dele opp Statoil. (Arkivfoto)
Publisert 18. februar 2015

Det mener et av verdens fremste oljeanalyseselskap.

– Det ville definitivt ikke blitt tatt noen beslutning om utbygging av Aasta Hansteen i dag, sier oljeanalytiker i Rystad Energy, Jarand Rystad til Romsdals Budstikke.

Da Stortinget den 7. juni 2013 vedtok gigantutbyggingen til 57 milliarder kroner av Aasta Hansteenfeltet, rørledningen Polarled til Aukra og den store utvidelsen på Nyhamna, var olje- og gassprisene på et annet nivå enn i dag.

– Kan likevel bli lønnsomme

Feltutbyggingen på Aasta Hansteen, som ligger 300 kilometer vest for Bodø, kommer alene på NOK 32 milliarder. Det 480 kilometer lange Polarledrøret og utvidelsen på Nyhamna, kommer på til sammen NOK 25 milliarder.

– Med dagens oljepriser tror jeg heller ikke det ville bli tatt noen beslutning om utbygging av Polarled, sier Rystad til Moldes dagsavis, og legger til følgende:

– Vi skal passe oss for ikke å være for raske og snakke ned lønnsomheten i Aasta Hansteen. Aasta Hansteen og Polarled kan absolutt komme til å bli både samfunnsøkonomisk og bedriftsøkonomisk lønnsomme prosjekt.

Avhenger av letesuksess

Han påpeker at Aasta Hansteen er et stort og tungt løft, og at feltet ikke har enorme ressurser. Derfor er man avhengig av letesuksess i områdene rundt Aasta Hansteen. Og det kan hjelpe på lønnsomheten til Polarledrøret; dimensjonert for å ta gass fra langt flere felt enn bare Aasta Hansteen. Gassen fra Zidanefeltet til RWE Dea på Haltenbanken er blant dem som er planlagt ført i Polarled til Nyhamna. Så langt er det imidlertid bare Aasta Hansteengassen som er klar for Polarled.

– Det skjer mye positivt i området. Det er gode utsikter til funn av gass og gasskondensat der, sier Rystad.

Aasta Hansteenfeltet skal driftes fra Harstad, Statoils nye driftsområde i nord. Aasta Hansteen planlegges utbygd med en flytende Sparplattform, den største i sitt slag i verden. Forsyningsbasen plasseres i Sandnessjøen og helikopterbasen i Brønnøysund.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger