Zidane utbyggingen utsettes

(Illustrasjon: Arkiv)
Publisert 20. september 2014
Zidane investeringsbeslutning utsatt, og Plan for utbygging og drift (PUD) for Zidane-utbyggingen vil ikke bli overlevert myndighetene i oktober som planlagt.
 At beslutningen dro ut har vært kjent en stund, og det er heller ingen hemmelighet at uenighet med Heidrun -lisensen om tariffer, er medvirkende årsak.Dette er likevel ikke nevnt i begrunnelsen RWE Dea nå gir: – Ytterligere forbedring av verdiskapingen er nødvendig for å gjøre prosjektet mer robust» sier administrerende direktør Hugo Sandal i RWE Dea Norge i en melding fra selskapet. RWE Dea Norge er operatør for Zidane-feltet. Planen var å bygge ut feltet med en havbunnsramme med tilknytning til Heidrun-plattformen, der gassen ville bli prosessert og eksportert videre til markedet gjennom Polarled-rørledningen. RWE Dea og de andre Zidane-partnerne er allerede medeiere i Polarled. Zidane- og Heidrun-partnerne har vært i forhandlinger om tilknytning av Zidane til Heidrun, men har så langt ikke kommet frem til en avtale som er akseptabel for alle parter. Alle involverte parter har arbeidet hardt og bidratt konstruktivt til å modne prosjektet, men det er behov for å øke den kommersielle verdien av prosjektet ytterligere før den endelige investeringsbeslutningen kan tas. Partnerne i Zidane-prosjektet har derfor besluttet å bruke mer tid for å oppnå dette. 

– Vi hadde et klart mål om å levere plan for utbygging og drift til myndighetene nå, men vi må øke verdien av prosjektet. Zidane inneholder betydelig gassressurser, og etter vår mening bør feltet bygges ut. Vi i RWE Dea vil gjøre vårt ytterste for å bringe Zidane i produksjon, sier Sandal. 

RWE Dea vil, i samarbeid med sine lisenspartnere og andre interessenter, fortsette med å styrke prosjektet.

– Det viktigste for alle parter nå er å se fremover og jobbe mot en løsning. Vi er optimistiske og tror at Zidane har potensial til å bli et godt prosjekt både for Zidane-partnerne og det norske samfunnet, sier prosjektdirektør Lars Moe.

Fakta om Zidane:
PL435 Zidane er lokalisert ca. 15 kilometer nordvest for Heidrun-feltet i Norskehavet. Første brønn ble boret i september 2010 og traff gass i en 150 meters kolonne fra Fangst-gruppen. Det andre funnet, på en annen struktur, ble gjort i 2012. Da ble det påvist gass i en 140 meters kolonne, i samme intervall. Ressursanslaget er 17,1 milliarder Sm3 gass og 0,4 millioner Sm3 kondensat.
PL435 opereres av RWE Dea Norge AS som har 40 % eierandel. Partnere er: OMV (Norge) AS (20 %), Maersk Oil Norway AS (20 %) og Edison International Norway Branch (20 %).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger