Nordrill lå brakk i flere år – nå lander selskapet kontrakt verdt 30 millioner
Thomas Bergstøl
31. januar 2020
Foto: Thomas Bergstøl
Nordrill lå brakk i flere år – nå lander selskapet kontrakt verdt 30 millioner
Thomas Bergstøl
31. januar 2020

– Vi er nok landets minste produsent av top-drives, og kanskje til og med den minste i verden, sier Merethe Uleberg, CEO i Nordrill.

Sammen med COO Jonas Frøysaa Kvåle har hun sørget for et nytt kontraktsgjennombrudd for den revitaliserte boremaskin-leverandøren fra Kristiansand.

På papiret har selskapet eksistert siden starten av 2000-tallet. Det ble den gang stiftet av aktører med bakgrunn fra sørlandsk oljeindustri, men raskt flyttet til Bergen, hvor selskapet opplevde en aktivitetstopp i 2011-2012.

Under uventede omstendigheter gikk så gründer og primus motor i selskapet bort. Deretter dalte aktivitetene og inntjeningen raskt ned mot null da bransjenedturen kom. I perioden fra 2011 til 2013 falt omsetningen fra 47 millioner til 2 millioner kroner. De lokale Kristiansands-eierne ønsket likevel å holde selskapet i live.

Nordrill 2.0

Løsningen ble da å flytte tilbake til hjemlige trakter i Kristiansand, hvor Merethe Uleberg så fikk sjansen i sjefsstolen.

– Jeg kom inn i selskapet i 2016 etter flere år i Cameron. Da lå all aktivitet i Nordrill på et minimum, og det var ingen andre ansatte. Da måtte jeg jobbe målrettet med å bygge opp igjen selskapet, med midlene som ble fristilt av eierne til fortsatt drift, forteller Uleberg.

– I 2018 kom så Jonas Frøysaa Kvåle, sivilingeniør og tekniker, som jeg tidligere kjente fra studietiden ved UiA Grimstad, inn på salg og produktutvikling. Dermed fikk vi også et økt fokus på avgjørende markedsarbeid.

Dette har nå gjort susen.

– Nå skal vi levere to stykk hydraulisk drevne boremaskiner, hver på 250 tonn. Kontraktsverdien er på over 30 millioner kroner, og er selskapets første kontrakt av betydning siden 2013, opplyser Uleberg.

– Denne kontrakten er dermed også et gjennombrudd for det «nye» Nordrill, sier hun.

Kjerneprøver og vindmøllefundamenter

Boremaskinene skal leveres til det nederlandske selskapet Fugro, som selv kaller seg «verdens ledende geodata-spesialist».

Kontrakten kommer dermed som et resultat av flere års målrettet fokus på markeder utenom tradisjonell oljeboring.

– Boremaskinene vi leverer er små sammenlignet med de store offshore-kjempene. Det gir oss en fordel på andre områder, sier Uleberg.

– Kunden kommer mest sannsynlig til å bruke maskinene våre til boring etter fundamentprøver til vindmølleparker, brobygging, eller til andre typer kjerneprøver av bunnforhold, mener hun.

Der tradisjonelle boremaskiner gjerne borer ned mot 1000 meter er produktene til Nordrill skreddersydd for dybder ned mot 100 meter. Både Uleberg og Kvåle fremhever at fokus fremover fortsatt skal ligge på det geotekniske.

– Vi er siktet inn på aktivitet i grunnere farvann. Denne boremaskinen er også vår første med DNV-sertifikat. Totalt sett har vi nå kommet opp i en ny liga, og det er svært gøy å være med på, sier Frøysaa Kvåle.

– Men denne suksessen på det geotekniske markedet utelukker samtidig ikke våre tradisjonelle markeder, understreker han.

Avhengig av produsent-partnerskap

Med kun to fast ansatte er Nordrill avhengig av partnerskap med andre aktører.

– Vi har knyttet til oss ekstremt dyktige innleide partnere på områder som software, engineering og mekanisk. Her i Europa møter vi få som ikke er mottakelige for en slik forretningsmodell.

Dette skal også være fokus fremover.

– Vi ser ikke for oss en videre skalering på fast ansatte akkurat nå. Samtidig ønsker vi å gi gass for å lande flere kontrakter som denne, gjerne i internasjonale markeder som Asia, Afrika og Midtøsten.

– Som liten organisasjon er vi konkurransedyktige på tilpasninger og skreddersøm til kundene våre. Det skal også bli et av fortrinnene våre de neste årene, avslutter Uleberg.