Publisert 21. juni 2006

Alle norske statsministere fra Gro Harlem Brundtland til Jens Stoltenberg er blant de 42 personene som nordsjødykkerne stevner inn for Oslo tingrett til høsten.

NTB

Nordsjødykkernes erstatningssak mot staten kommer opp i Oslo tingrett 11. september i høst, melder NRK. Staten blir saksøkt for flere millioner kroner i erstatning for tapt arbeidsfortjeneste av 24 tidligere nordsjødykkere.

–42 personer med politisk tilhørighet helt opp til statsministernivå blir stevnet. Vi begynner med Gro Harlem Brundtland og går opp til dagens statsminister Stoltenberg, sier leder av Nordsjødykker-Alliansen, Rolf Guttorm Engebretsen til NRK.

Nordsjødykkerne har kjempet sin sak i mer enn ti år. Et stort antall nordsjødykkere ble påført alvorlige helseskader under oljeletingen fra 1965 til 1990.

– Vi håper å få stilt staten juridisk ansvarlig for den feilbehandlingen som har medført at en masse dykkere er døde og en masse dykkere er alvorlig skadet, sier nordsjødykker Jan Erik Eriksen.

Den såkalte Lossius-rapporten som kom i 2003, konkluderte med at staten hadde et objektivt juridisk ansvar for de skadene nordsjødykkerne ble påført. Departementer og embetsverk kom imidlertid til at staten ikke hadde ansvar.

Likevel vedtok Stortinget at dykkerne skulle få erstatning. Staten har betalt omtrent 400 millioner kroner i kompensasjon og erstatning til nordsjødykkerne.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger