Publisert 10. oktober 2006

Nordsjøen holder seg varm. Den lengste varmeperioden i dette havområdet siden fagfolk begynte å måle vanntemperaturene i 1973 ser ut til å fortsette, sier tyske forskere.

NTB

Overflatetemperaturen lå i 2004 i gjennomsnitt på 10,8 grader Celsius, opplyste det tyske havforskningsinstituttet BSH tirsdag. Dette er bare 0,2 grader lavere enn i rekordåret 2002, het det i rapporten «Nordsjøens tilstand 2004».

Helt siden 1988 har forskerne målt uvanlig høye havtemperaturer i Nordsjøen. Man kan ikke lenger utelukke at denne lange perioden må tolkes som tegn på at den globale oppvarmingen også har nådd dette havområdet, het det videre.

I mer enn tre firedeler av alle måneder siden 1988 har overflatevannet i Nordsjøen vært varmere enn normalt. Og 70 prosent av alle vintrene var isfrie, går det fram av rapporten fra Bundesamt für Seeschiffahrt und Hydrographie.

Høsten 1987 ble en ti år lang periode med kaldt nordsjøvann avløst av den nåværende perioden med varmere vann. Klimaforskere regner med at slike skifter normalt skjer hvert femte til femtende år, men den nåværende perioden har altså vart i 18 år – hittil.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger