Publisert 27. februar 2008

Nordsjøolje av Brent-kvalitet er for første gang omsatt for over 100 dollar fatet i London.

NTB

Milepælen ble passert i den elektroniske handelen sent tirsdag kveld, etter at oljebørsen offisielt var stengt. Et fat nordsjøolje ble omsatt for 100,03 dollar fatet.

En av årsakene til den stigende oljeprisen er forventning om at OPEC-landene kommer til å kutte sin oljeproduksjon og dermed redusere tilbudet på verdensmarkedet.

Øker ikke
OPECs president Chakib Khelil gjorde det tidligere denne uken klart at kartellet ikke kommer til å øke sin produksjon.

– Enten holder vi produksjonen stabil, eller så kutter vi for å gjenopprette balanse og stabilitet i markedet, sa Khelil ifølge medier i Algerie.

Han understreket at det er uaktuelt å produsere mer olje når det er ventet at det globale forbruket vil synke i løpet av det neste halvåret.

Sterk euro
En annen årsak til at oljeprisen stiger, er frykt for inflasjon, som gir investorene et insentiv til å flytte verdier over i råvarer. Euroen passerte en symbolsk grense tirsdag kveld, da 1 euro kostet 1,50 dollar. Dette er den høyeste kursen målt i forhold til dollar noensinne.

Bakgrunnen for at dollaren svekket seg, var nye tall som viser at forbrukertilliten i USA har falt til det laveste nivået på fem år. Lavere økonomisk aktivitet kombinert med økende priser kan føre til såkalt stagflasjon, en situasjon med både inflasjon og økende arbeidsledighet.

Flere rekorder
Også prisen på amerikansk lettolje nådde nye høyder tirsdag. Lettolje for levering i april kostet 100,88 dollar fatet da oljebørsen i New York stengte, den høyeste prisen ved børsslutt noen gang. Kort tid senere ble en ny rekord satt, da lettoljen ble omsatt for 101,43 dollar fatet i den elektroniske handelen etter at børsen offisielt var stengt.

Målt i absolutte priser, er dette ny oljeprisrekord. Prisen nærmer seg nå den inflasjonsjusterte rekorden på 102,53 dollar fatet som ble satt i 1980.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger