Publisert 9. november 2007

Hundrevis av familier er evakuert i England, og havner er stengt i Nederland og Tyskland i frykt for den kraftige stormen som passerte Vestlandet natt til fredag.

NTB

Men langs østkysten av England ble folk spart for det verste da tidevannet trakk seg tilbake fredag morgen og stormfloen ikke ble så høy som fryktet. Vannet begynte å gå ned da det nådde 20 centimeter under det som var spådd.

– Man kan si vi har vært gjennom det verste, men vi må fortsatt være på vakt. Det er ennå vilt, og det blåser kraftig, sa en talsmann for de britiske miljømyndighetene.

I Nederland ble havna i Rotterdam stengt, og det kraftige dikeanlegget som beskytter Europas største havn, lukket for første gang siden det ble bygd på 90-tallet.

En tredel av Nederlands territorium ligger under havnivå og beskyttes av et omfattende dikesystem.

Diket ved munningen av Themsen ble også lukket for sikkerhets skyld, og havna både i Hamburg og Great Yarmouth på den engelske østkysten ble stengt for trafikk.

Dønninger og kraftig vind
Ved Lowestoft like ved Great Yarmouth dundret 6 meter høye dønninger inn over land mens vinden blåste med en styrke på opp til 190 kilometer i timen.

Myndighetene ba 7.500 familier om å evakuere, eller i det minste flytte opp i annen etasje, og det ble advart mot stor fare for liv og eiendom i deler av Norfolk, Suffolk, Kent og Essex.

Fire tilfluktssentre på skoler rundt Great Yarmouth var fulle av evakuerte, men noen reise hjem fredag morgen.

Enkelte steder i byen ble dikene brutt, og gater sto under vann. Men ifølge politiet er det ikke lenger fare for storflom. Det var ventet at tidevannet ville nå 3 meter over det normale, men det stanset på 2,75 meter. Men det er bare så vidt under rekorden under den verste naturkatastrofen i britisk historie i 1953 da store områder ble lagt under vann.

Frykt for stormflo
Stormen rammet ikke kysten av Tyskland så hardt som fryktet torsdag kveld, men myndighetene forberedte seg på stormflo fredag. I Frankrike blåste tak av bygninger, og noen trær rykket opp med roten.

I Nederland ble flypassasjerer advart mot forsinkelser på Schiphol-flyplassen ved Amsterdam. Ferjer til mange av øyene langs den nederlandske kysten var innstilt.

Stormen feide også langs vestkysten av Danmark med kulings styrke, og flere ferjeavganger fra Frederikshavn til Norge og Sverige ble innstilt.

Stormen ventes fredag å dreie inn over Vestkysten av Sverige og Skåne, med kraftig vind, høye bølger og risiko for oversvømmelser.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger