Publisert 4. februar 2000

Oljedirektoratet krever bare at to av de 38 tildelte TFO-lisensene skal bores innen to år. Noreco fikk denne runden tilbake en lisens de har hatt tidligere, og før 2012 skal de ferdigstille letebrønn her.

Oljedirektoratet (OD) gikk forrige uke ut med en direkte oppfordring til oljeselskapene om å utføre de nødvendige forpliktelsene innefor lisensene de blir tildelt. Direktør i oljedirektoratet, Bente Nyland, mente selskapenes beslutningsvegring var hovedproblemet i utfordringen om og nå en reservetilvekst på fem milliarder fat i løpet av ti år. I forpliktelsene til de nyutdelte områdene har OD satt klare krav til tidsfrist for når leteboringen skal være ferdig.

– Vi er ikke stresset i det hele tatt på tidsfristen, og vi har god dialog med operatør Noreco på dette, sier Roar Tessem i Spring Energy.

Oljeselskapet, som er basert i Oslo, skal være partner i fire av lisensene som ble tildelt under TFO 2009. I PL 545 skal de jobbe sammen med operatør Noreco og Petoro, og det er denne lisensen, samt Statoils PL 552, som har kortest tidsfrist. Det skal bores en fast letebrønn i hver av lisensene innen to år fra tildeling.

Noreco kjenner godt lisens 545 fra før, og mye av arbeidet er allerede gjort på stedet.

– Vi har hatt denne lisensen tidligere, da var Talisman operatør. På grunn av ulike årsaker så ble vi ikke enige om forlengelse, og lisensen ble tilbakeført tidligere. Men nå har vi fått den på nytt, og vi regner med å kjøre et helt vanlig løp, med leteboring, eventuell avgrensing og forhåpentligvis funn, sier Einar Gjelsvik i Noreco.

Gjelsvik tilføyer at det meste av undersøkelsene på stedet er gjort, og at det er sannsynlig at de vil bruke Seadrills «West Alpha» til å utføre borejobben.

Seismikk og undersøkelser på programmet

De fleste av TFO 2009-lisensene skal ikke bores før om tre til fire år. For de aller fleste vil de første månedene gå med til seismikkinnhenting og geologiske undersøkelser i områdene. Det skal bores letebrønner i sju av de 38 tildelte lisensene i løpet av de neste tre årene, mens 15 av lisensene har fått en tidsfrist på fire år. Når fristene løper ut må det enten besluttes å gå videre med lisensen, eller å lever den tilbake.

Seks av lisensene skal ikke bores før innen fem år, og lisens 549 S trenger ikke bore letebrønn og beslutte eventuell videreføring før det har gått seks år, ifølge OD.

Saken fortsetter under bildet

GJENBRUK: Noreco peilet seg inn mot PL 545 i Nordsjøen, for andre gang.
Ill. Olje- og energidepartementet

Første PUD om fire år?

Den første planen for utbygging av drift (PUD) vil kunne komme innen fire år etter tildeling. Det gjelder lisens 552, som Statoil skal operere med partnerne Idemitsu Petroleum Norge, RWE Dea Norge og Petoro.

Når de gjelder de resterende lisensene vil det i tilfelle drivverdige funn bli levert PUDer om fem til ni år fra tildeling. Norecos nevnte lisens 545 har en tidsfrist på levering av eventuell PUD på ni år.

Av de 38 tildelte lisensene er flere deler av hovedlisenser. I disse lisensene er arbeidsprogrammet definert for hovedlisensen.

Statoil og Det norske fikk flest

Det er Statoil og Det norske som skal være operatører for flest nyutdelte TFO-lisenser. Hvert av de to selskapene har fått tildelt seks lisenser, Lundin har fått fire, Marathon og Wintershall tre, og Noreco og OMV har fått to lisenser hver de skal være operatør.

Følgende selskaper er operatør for en lisens i TFO 2009; Nexen, Repsol, ConocoPhillips, Centrica, E. ON Ruhrgas, Rocksource, Dana, DONG, Bridge, GdF Suez, Shell og Lotos.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger