Publisert 23. april 2008

Norge beskyldes for dobbeltmoral i klimaspørsmål ved å sette strengere miljøkrav til utenlandske oljeselskaper som ExxonMobil enn til sitt eget StatoilHydro.,NTB

I en artikkel onsdag, signert Alister Doyle i nyhetsbyrået Reuters, hevdes det at Norge har en tendens til å være mer opptatt av etikk i utlandet enn hva regjeringen praktiserer hjemme i Norge.

Lederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim, sier til NTB at ambisjonen må være samme standard for etikk og miljøkrav både ute og hjemme.

Behandles forskjellig
Reuters mener å kunne dokumentere forskjellene i en undersøkelse av Statens miljøkrav til StatoilHydro og oljegiganten Exxon Mobil.

Reuters har funnet ut at det fra norsk side settes strengere krav til miljøutslipp overfor Exxon Mobile, der Staten eier bare 0,3 prosent av aksjene, enn til StatoilHydro, der Staten eier direkte 62,5 prosent av aksjene og er i posisjon til på egen hånd å sette standarder.

I fjor ble det fra norsk side stemt for at Exxon Mobile måtte kutte sine utslipp av klimagasser mens det ikke er fremsatt tilsvarende krav overfor statskontrollerte StatoilHydro.

To standarder
Det er gjennom Oljefondet (Statens pensjonsfond) at Staten har sin lille eierdel i Exxon Mobil. Finansdepartementet har det rettslige ansvaret for forvaltningen av fondet, mens Norges Bank har ansvaret for den operative forvaltningen.

Oljeanalytikeren Hans Henrik Ramm kommenterer denne saken overfor Reuters, og sier at det sikkert kan oppfattes som om Norge har to sett standarder – en ute og en annen hjemme. Hjemme er politikken mer pragmatisk og realistisk enn den er i utlandet. Det er lettere å snakke klimaetikk når en bare eier 0,3 prosent i et utenlandsk oljeselskap, enn å gjøre noe med saken i eget selskap, der staten har full kontroll, mener Ramm.

Senker terskelen
Reuters viser til at Norge er en svoren Kyoto-supporter, men at den rødgrønne regjeringen heller vil kutte klimagassutslipp andre steder enn hjemme i Norge.

Lederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim (V), sier i en kommentar til NTB at det her i landet er satt spørsmålstegn ved deler av Statoils investeringer og virksomhet.

– Ambisjonene i forhold til etikk og moral må være de samme enten Statens investeringer skjer gjennom oljefondet i utenlandske selskaper eller gjennom Statens direkte eierskap i StatoilHydro.

Det må settes krav til standarder både for hvilke typer aksjeselskaper oljefondet skal plassere pengene sine i, og det bør være samme krav overfor StatoilHydros drift og investeringer, sier Kvassheim.

Økonomi først
Han er blant annet undrende til at StatoilHydro skal bore etter olje i et sårbart område i Alaska.

StatoilHydro er tildelt 16 lisenser i Tsjuksjerhavet i Alaska. Bellona mener at selskapet setter økonomiske interesser foran miljøet. Både miljøorganisasjoner og urbefolkning protesterer.

Bellona synes det er overraskende at Staten ikke bruker sin eiermakt til å hindre at StatoilHydro stadig senker terskelen for hvilke prosjekter det er akseptabelt å delta i.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger