Publisert 2. november 2006

Innenlands forbruk av naturgass øker for hvert år. I fjor ble det brukt nesten 280 millioner standard kubikkmeter gass i Norge. Mesteparten gikk til industrien.

Av: Øyvind Midttun

Norge bruker mer
gass enn før. (Foto:
Gassco)

I forhold til den totale gassproduksjonen på norsk kontinentalsokkel – 85 milliarder standard kubikkmeter i 2005 – er et totalt årsforbruk på 276 millioner kubikkmeter forsvinnende lite.

Likevel har vi aldri brukt mer gass i Norge en vi gjør nå. I 1997 var årsforbruket av naturgass i Norge bare 133 millioner standard kubikkmeter.

Det meste av naturgassen går til industrisektoren, som totalt har et forbruk på 229 millioner kubikkmeter.

Kjemisk industri er den suverent største kunden. Den stod for over halvparten av det samlede forbruket, med 136 millioner standard kubikkmeter gass levert i rør.

Den nest største brukergruppen var metallindustri med et årsforbruk på 45 millioner kubikkmeter gass, jevnt fordelt mellom rørgass og flytende, nedkjølt naturgass (LNG).

– I forhold til mengden gass som går til eksport, er forbruket fortsatt lavt her i Norge, men stigningen er jevn og vi merker stor interesse for å ta i bruk gass forteller Knut-Olav Færaas, som er fagansvarlig for sluttbrukerteknologi ved Norsk Gassenter.

Gassforbruket til matlaging og oppvarming øker også, men det er først og fremst store industrikunder som leder an utviklingen, blant annet ved konvertering fra olje til naturgass. Konvertering handler både om pris og miljø.

– Naturgass er mindre CO2-intensiv enn for eksempel lett fyringsolje. Konvertering til naturgass kan derfor redusere utslippene av CO2 med cirka 20 prosent. Tar vi med at naturgass har større virkningsgrad vil regnestykket komme enda bedre ut, sier Færaas.

I følge Statistisk sentralbyrå ble 77 prosent av naturgassen som ble brukt i Norge i fjor levert kunden i rør, mens 21 prosent kom i nedkjølt form (LNG) og to prosent kom komprimert (CNG).

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger