Publisert 28. april 2008

Norge er dårligst i Europa på å innføre grønne skatter, viser en undersøkelse fra Europakommisjonen.

NTB

I 1995 var Norge på Europa-toppen, men nå har andelen grønne skatter sunket til 1,9 prosent av bruttonasjonalprodukt, noe som gir bunnplass. Det viser undersøkelsen som er gjengitt i ukebrevet Mandag Morgen.

Klimaforsker Gunnar Eskeland i Cicero mener Norges satsing på grønne skatter har stått stille siden CO2-avgiften ble innført på begynnelsen av 1990-tallet. Han tror politikerne ikke våger å farge skattene grønne.

– Jeg tror politikerne er skvetne og undervurderer velgerne. De tåler både høyere grønne skatter og bedre kollektivtilbud, sier Eskeland til Vårt Land.

Hans forklaring på Norges bunnplass er også at høy andel av vannkraft trekker ned. Videre har andre europeiske land hatt andre utgangspunkter for å innføre grønne skatter, tror Eskeland, og viser til at andre land har redusert budsjettunderskudd på denne måten. Norge har ikke hatt behov for det.

Eskeland tror imidlertid at Norge har mye å hente på å innføre grønne skatter, blant annet fordi kraftkrevende industri så langt har sluppet billig unna miljøskattlegging.

Han mener nøkkelen til suksess med grønne skatter er å senke andre typer skatter tilsvarende økningen av de grønne skattene. På denne måten blir skattenivået uendret, totalt sett.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger