Publisert 7. november 2006

Tiltak må settes inn tidligere enn hva man gjør i dag, mener tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H) om at Norge fortsatt befinner seg på verdenstoppen i uføretrygd.

NTB

Tirsdag presenterte Organisasjonen for økonomisk samarbeid i Europa (OECD) en rapport om sykdom, uførhet og arbeid, som sammenligner situasjonen i flere land i Europa.

Arbeidsmarkedet i Norge fungerer godt og er på topp i Europa, men likevel er det rom for forbedringer, mener OECD. Undersøkelsen viser at sykefraværet i Norge er det høyeste i OECD-landene totalt sett. Det er bare Sverige som har høyere sykefravær i aldersgruppen 25-49 år.

Det er også langt flere av den yrkesaktive delen av befolkningen i Norge som får uføretrygd enn i de andre landene. Samtidig er det færre av disse som går tilbake til lønnet arbeid. Resultatet er at det er dobbelt så mange på uføretrygd i Norge som OECD-gjennomsnittet.

– Når det samtidig ikke er noe som tyder på at vi har spesielt dårlig helse i Norge, så er det noe uforklarlig ved dette, sier Foss. Sammen med Høyre-leder Erna Solberg lanserte han tirsdag en artikkelsamling om hvordan man får mennesker fra trygd til arbeid – fra passivitet til aktivitet.

Resept
Hovedresepten for å snu denne utviklingen, er å sette inn tiltak tidligere, ikke dagen før man går ut i uføretrygd, mener Foss.

– Det bør brukes attføringspenger i sykemeldingsperioden. Og de som mottar dagpenger eller sosialhjelp, bør forpliktes til aktivitet, men det krever også at det offentlige har et tilbud om aktivitet, sier Foss til NTB.

Han etterlyser mer aktive tiltak for å få seniorene til å stå lenger i arbeid og foreslår konkret at det skal være mulig å jobbe når man passerer 67 år uten kutt i trygdeytelsene. I dag må man bli 70 før man kan jobbe uten at det kuttes i ytelsene.

Tiltak
I OECD-rapporten lanseres forslag som skal få ned både sykefraværet og trygdeutbetalingene.

Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Jan-Erik Støstad (Ap), sa i forbindelse med fremleggelsen at de norske tiltakene, både i velferdsmeldingen og i IA-utvalgets konklusjoner, peker i samme lei som tiltakene OECD foreslår i sin rapport.

– Problemstillingene i OECD står høyt på den politiske dagsordenen i Norge. Forslagene griper direkte inn i den norske debatten, sa Støstad.

OECD mener det er nødvendig å se på trygdeutbetalingene for å få flere som går på uførepensjon, over i lønnet arbeid. Blant forslagene er mer bruk av delvise og tidsbegrensede stønader.

– Det er for tiden ikke påkrevende økonomisk press for at Norge skal sette i verk tiltak, men hvis utviklingen fortsetter, kan situasjonen med høyt sykefravær og mange på trygd føre til at situasjonen blir økonomisk uholdbar og også sosialt urettferdig, sa Raymond Torres fra OECD da han presenterte rapporten.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger