Publisert 13. april 2007

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble mektig sint da han fikk høre at Storbritannia hadde drøftet Svalbards framtid med EU-land, USA og Russland uten at Norge var med., NTB

Alarmen gikk da norske diplomater i november i fjor snappet opp at Storbritannia i all stillhet hadde invitert en lang rekke land til et møte for å drøfte noen av de mest følsomme spørsmål som er knyttet til håndhevelsen av norsk suverenitet over Svalbard. Konferansen var allerede over da Oslo ble kjent med den.

I Utenriksdepartementet fryktet man at norsk diplomati var påført et nederlag, skriver Aftenposten.

Blant spørsmålene som ble diskutert, var Norges adgang til å opprette en økonomisk sone rundt øygruppen og andre lands rett til likebehandling når det gjelder utnyttelse av eventuelle olje- og gassforekomster.

– Vi syntes det var unaturlig at det ble holdt et møte som dreide seg om norske interesser uten at Norge var med. Vi reagerte på det, sier UDs kommunikasjonssjef Anne Lene Dale Sandsten til Aftenposten. Andre kilder bruker ord som oppsiktsvekkende og merkelig for å beskrive norske reaksjonene.

Støre har ikke villet kommentere saken overfor avisen, mens en diplomat skal ha fortalt at Støre gikk i taket og straks ringte sin britiske utenriksministerkollega Margaret Beckett for å utbe seg en forklaring.

Britene skal ha framholdt at møtet ikke var noen sammensvergelse mot Norge og dessuten på et ikke spesielt høyt embetsmannsnivå.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger