Norge klager til FN på konspiratoriske påstander

Publisert 24. juli 2013

En FN-rapport påstår at norsk bistand til Somalia kan være motivert av norske oljeselskapers kommersielle interesser. Norge mener dette er konspiratoriske påstander, og klager til Sikkerhetsrådets president.,Bakgrunnen for at Norge klager er en rapport, der det hevdes fra observatørgruppen for Somalia og Eritrea at Norges hjelp til Somalia skyldes oljeselskapers kommersielle interesser.

Det var VG som omtalte klagebrevet i går kveld.

– Funnet på internett
I en pressemelding omtaler UD påstandene i rapporten som «konspiratoriske påstander, funnet på Internett», ifølge VG.

Pressemeldingen kan leses her.

Knut Langeland i den norske FN-delegasjonen i New York skriver i et brev til presidentens sikkerhetsråd at påstandene er ubegrunnede.

«Det er med alvorlig bekymring den norske regjeringen har notert at observatørgruppen for Somalia og Eritrea i deres siste rapport til Sikkerhetsrådet fremsetter flere alvorlige og feilaktige påstander om at norsk assistanse til Somalia er et dekke for å fremme norske oljeselskapers kommersielle interesser. La meg forsikre deg om at disse påstandene er fullstendig ubegrunnede og ganske enkelt feil», heter det i brevet, ifølge VG.

Brevet skal være fire sider langt, og slakter påstandene fremsatt i FN-observatørenes rapport.

Blant annet kritiseres FN-rapportens opplysninger om at Norges i lange engasjement med å få Somalia til å opprette en økonomisk sone utenfor kysten sammenfaller med Statoils kommersielle interesser.

– Fullstendig feil
«Statoil har ingen interesser i den nevnte L26-blokken, og derfor er hele premisset i SMEGs påstand fullstendig feil. Vi er klar over at Statoil tidligere har vist noe interesse for fremtidige oljekonsesjoner i Kenya, men norske myndigheter har advart selskapet om ikke å søke på konsesjoner som er påvirket av uløste problemer rundt maritime avgrensninger» heter det i brevet som er signert av Knut Langeland.

Utenriksdepartementet skriver i sin pressemelding at de tidligere har registrert lignende anklager fra grupperinger som motsetter seg den juridiske assistansen Norge har gitt til Somalia i opprettelsen av en egen havgrense i henhold til Havrettskommisjonen.

– Dette var hjelp vi ga etter ønske fra både FNs representanter i Somalia og flere somaliske myndigheter slik at Somalia kunne få de riktige rettighetene over sin egen kystlinje og ressursene der. Norge har også hjulpet flere afrikanske land ved kysten med det samme, men har aldri tidligere opplevd lignende anklager, heter det i pressemeldingen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger