Publisert 30. august 2006

Norge ønsker arbeidsinnvandring fra Bulgaria velkommen når landet trolig blir med i EU neste år.

NTB

Bulgarias riksvåpen

Det er bare bra om bulgarske arbeidere vil ha jobb her når landet etter alt å dømme slutter seg til EU 1. januar 2007, fastslår statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Onsdag møtte han den bulgarske presidenten Georgi Parvanov i Oslo.

– Vi ønsker arbeidsinnvandring fra Bulgaria, og det er en stor fordel for Norge om bulgarske arbeidere ønsker å jobbe i Norge, sa Stoltenberg etter møtet med Parvanov, som er på statsbesøk i Norge.

Den bulgarske presidenten mente på sin side at Norge ikke har noe å frykte med tanke på arbeidsinnvandring.
– Bulgarske arbeidere er ikke noen trussel mot arbeidsmarkedene i Europa og Norge, fastslo han.

– Fordel for økonomien
Parvanov forventer derimot at store investeringer i Bulgaria i forbindelse med et EU-medlemskap vil få bulgarere som er reist ut av landet for å finne arbeid, til å «komme tilbake for å bidra til landets utvikling».

Stoltenberg påpeker at arbeidsinnvandring fra de baltiske landene og Polen har vært en stor fordel for norsk økonomi siden den forrige store EU-utvidelsen 1. mai 2004. Tusenvis av polakker har fått seg jobb i Norge de siste to årene.

Etter utvidelsen i 2004, da ti nye land ble EU-medlemmer, var det bare Sverige, Storbritannia og Irland som ga arbeidere fra disse landene fri adgang til sine markeder. Norge innførte restriksjoner, og begrensningene i arbeidsinnvandring fra disse landene ble i vår forlenget med tre nye år.

Jens Stoltenberg sa onsdag ingenting om hvorvidt det vil bli slike begrensninger mot arbeidere fra Bulgaria og Romania.

EU vurderer
EU-kommisjonens mye omtalte vurderingsrapport om Bulgaria og nabolandet Romania skal etter planen legges fram 26. september. I den vil Kommisjonen bedømme om de to landene har vært dyktige nok i sin EU-tilpasning til å slutte seg til EU som planlagt 1. januar 2007, eller om de må vente ett år til.

Bulgarias president fastslo under sitt Oslo-besøk at landet alltid har hørt til Europa og allerede har en tett tilknytning til europeiske land gjennom økonomisk samarbeid.

Også NATO-medlemskapet knytter Bulgaria til Europa og Norge, og de to landene samarbeider blant annet i den fredsbevarende operasjonen i Afghanistan.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger