Publisert 15. februar 2007

Norge støtter ikke EU-kommisjonen og land som Sverige og Danmarks ønske om bindende mål for fornybar energi.

NTB

EU-kommisjonen ønsker en bindende målsetting om at innen 2020 skal 20 prosent av EUs totale energiforbruk stamme fra fornybare energikilder. EU-landenes energiministere sluttet på et møte i Brussel torsdag opp om målet, men ikke at det skal være bindende.

Ifølge EUs energikommissær Andris Piebalgs støtter over ti EU-land, deriblant Sverige og Danmark, et bindende mål. Men Storbritannia, Frankrike og Finland, sammen med andre land, satte i denne omgang foten ned. Temaet kommer opp igjen på et EU-toppmøte i Brussel 8.-9. mars.

Den norske regjeringen er heller ikke tilhenger av bindende mål for fornybar energi. Det gjorde olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) klart overfor sine nordiske og baltiske ministerkolleger på et møte i Brussel torsdag.

Enoksen sier det kan være «betydelig mer kostnadseffektivt» å satse på energieffektivisering framfor å bygge for eksempel anlegg for vindkraft.

– Det er derfor svært viktig å ha fleksibilitet til å satse på de områdene der man kan få gjort mest for færrest mulig penger, sier Enoksen.

EU-landenes energiministere godtok imidlertid et bindende mål om at biodrivstoff skal utgjøre 10 prosent av forbruket av bensin og diesel i 2020. Det forutsetter riktig nok at det er nok biodrivstoff tilgjengelig på markedet, samt enkelte lovendringer.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger