Norge takket nei til flytende atomkraftverk

Publisert 5. oktober 2010

Russerne har tilbudt Norge å ta i bruk sitt første flytende atomkraftverk, men ifølge statsekretær i DU er dette uaktuelt for å sikre norsk energitilførsel.

Av Inger Johanne Stenberg

Det var under det årlige møtet mellom den norsk-russiske felleskommisjonen for atomsamarbeid at Norge fikk tilbud om å ta bruk det flytende atomkraftverket, det skriver NRK Nordnytt. Det flytende kraftverket ligner en rigg, og ble sjøsatt ved Vyborgverftet i St. Petersburg i juni. Derfra skal de seile gjennom Østersjøen, Skagerrak og opp langs den norske kysten mot Nord-Norge, og Barentshavet.

Leder for Shtokman AG, Alexey Zagarovsky, opplyste til Petronord.no i forbindelse med ONS at det ikke var aktuelt å bruke det flytende kraftverket til elektrisitetsforsyning for Shtokmanfeltet. Det endelige målet for plattformen nå er langt øst i Sibir.

Ikke aktuelt
– Vi var veldig tydelige på at det ikke er aktuell politikk fra norsk side å benytte seg av flytende atomkraftverk, sier statssekretær Erik Lahnstein (Sp) til NTB.

Plattformen er den første av sitt slag, og har fått navnet Akademik Lominosov, russiske atommyndigheter bekrefter for NTB at den ikke er tenkt for oljeindustrien.

– Vi fikk opplyst at denne prototypen skal gi strøm til områder uten eksisterende infrastruktur. Russerne ser for seg at det kan være marked for andre slike flytende innretninger i Asia, Afrika og Latin-Amerika, sier Lahnstein til NTB.

Russiske myndigheter sa også under møtet at det ikke vil bli bygget nye flytende atomkraftverk før man har testet ut hvordan prototypen fungerer rent teknisk, og hvordan det fungerer finansielt.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger