Publisert 26. juni 2007

Dagens ordning med hjemfall for private vannkraftverk bryter med EØS-avtalen, avgjorde EFTA-domstolen tirsdag. -Jeg er svært skuffet over dommen, slår olje- og energiminister Odd Roger Enoksen fast.

NTB/petro.no

Domstolen sier med denne kjennelsen både at spørsmålet om hjemfall hører inn under EØS-avtalen og at Norge bryter paragrafene 31 og 40 ved å kreve at privateide kraftverk skal tilbakeføres til staten uten vederlag etter et visst antall år.

Denne betingelsen gjelder ikke for offentlig eide kraftverk, som har konsesjon uten tidsramme, og som ikke er pålagt krav om tilbakeføring.

Dette mener domstolen er forskjellsbehandling og dermed brudd på viktige prinsipper i ØES-talen.

«At norsk lov tillater og har tillat privat og utenlandsk eierskap av vannkraftsressurser i mer enn hundre år illustrerer at den offentlige sikkerheten eller miljømessige hensyn ikke kan kreve offentlig norsk eierskap», heter det i dommen fra EFTA.

Hjemfallsretten går ut på at privateide kraftverk vederlagsfritt overføres til staten etter 60 år, noe som gjør det lite lukrativt for private aktører å kjøpe kommunale kraftverk.

I praksis sikrer hjemfallsretten er langsom nasjonalisering av kraftverkene. Under 10 prosent er i dag eid av private aktører, med Hydro og Elkem som de største.

EFTAs overvåkingsorgan ESA mener hjemfallsretten strider med EØS-avtalen, ettersom den diskriminerer mellom private og offentlige eiere.

– Svært skuffet
-Jeg er svært skuffet over dommen, slår olje- og energiminister Odd Roger Enoksen fast i en pressemelding.

-Offentlig eierskap og kontroll har vært sentralt i norsk vannkraftforvaltning siden 1909 da konsesjonsloven ble innført. Derfor skal disponeringen av Norges vannkraftressurser også i tiden framover bygge på et betydelig offentlig eierskap med styring og kontroll av hensyn til kraftforsyningssikkerheten, trygging av inntekter, og for å ha det nødvendige grepet om miljøet i vassdragene, sier statsråden.

-Hjemfall er så viktig for Norge at vi måtte gå aktivt ut og prøve denne saken for EFTA-domstolen. Jeg vil nå sette mine beste folk på saken. Alle steiner skal snus for å sikre det offentlige fortsatt styring og kontroll av vannkraftressursene. Dommen er stor og kompleks, jeg har derfor ikke hatt mulighet til å gjøre meg kjent med de enkelte vurderingene i den ennå.

Departementet går nå i gang med å studere dommen fra EFTA-domstolen, heter det i pressemeldingen fra Olje- og energidepartementet.

Nei til EU: – Vi må ta kampen videre
Nei til EU mener Norge må ta kampen om hjemfallsretten videre i EU-systemet.
– Dommen fra EFTA-domstolen kan ikke bli stående. Kampen må føres politisk, inn mot EUs besluttende organer, skriver Nei til EU i en pressemelding.

Nei til EU beskriver EFTA-domstolens avgjørelse som et hardt slag i ansiktet, både for Stortinget, norske kommuner og vanlige innbyggere i Norge.

– Det vi nå risikerer, er en privatisering og et utsalg av kommunalt og fylkeskommunalt eierskap av vannkraften. Det vil være å selge arvesølvet etter våre forfedre, mener Nei til EU.

Ungdom mot EU mener avgjørelsen bør få konsekvenser for Norges EØS-medlemskap.
– Det er på tide å si opp EØS-avtalen, sier Tore Syvert Haga, leder av Ungdom mot EU.

Bortfall av hjemfall for fossefall kan få EØS-følger


Petro.no kommer med mer.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger