Publisert 12. oktober 2006

Norge ønsker at Oslo skal få sekretariatet til organisasjonen som arbeider for større åpenhet om pengestrømmen fra oljeselskaper til myndighetene i land med store naturressurser. (EITI)

NTB

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa på et pressemøte foran sesjonen i EITI i Oslo 16. og 17. oktober at Oslo er et egnet sted for et slikt sekretariat fordi det her finnes et godt faglig miljø. Dessuten er målene for EITI i samsvar med den norske regjeringens politikk, påpekte Gahr Støre.

Oslo vil imidlertid få konkurranse fra Bonn som Tyskland har lansert som et sted for et EITI-sekretariat.

Liten åpenhet
Store deler av verdens naturressurser finnes i utviklingsland der åpenheten om pengestrømmer er liten og korrupsjonen betydelig.

–3,5 milliarder mennesker lever i land med store naturressurser i form av olje og ulike mineraler. Svært få av disse får mulighet til å ta del i rikdommen. Derfor er det viktig å skape et grunnlag for regler som kan gi kontroll, innsyn og demokratisk styring med pengestrømmen, sier utenriksministeren.

Når EITI møtes i Oslo, kommer det nærmere 500 representanter fra ressursrike land for å dele erfaringer og stake ut en fremtidig kurs for å gjøre åpenhet i utvinningsindustrien til en global norm. Fra vårt naboland Russland er deltakelsen beskjeden.

– Det taler for seg selv, kommenterer utenriksministeren.

Prominente gjester
Den mest prominente gjesten er Nigerias president Olesegun Obasanjo, men det deltar også nær 20 olje-, gruve- og finansministere. I tillegg kommer det toppledere fra globale nasjonale olje-, gass- og gruveselskaper, internasjonale investorer, internasjonale organisasjoner og det sivile samfunn.

Fra norsk side deltar blant andre utenriksminister Støre, energiminister Odd Roger Enoksen (Sp), utviklingsminister Erik Solheim (SV) og toppledelsen i Hydro og Statoil.
EITI er en organisasjon som bygger på frivillighet. Den kan ikke lage bindende regler for landene som er med på møtene.

– Men arbeidet i EITI er viktig fordi det kan være med på å skape en global norm som kan få land og oljeselskaper å bli mer åpne. Det er en tornefull vei å gjennomføre åpenhet om pengestrømmen, men ambisjonene er at EITI skal påvirke deltakerne til å gå i den riktige retningen, sier Støre.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger