Publisert 4. februar 2000

Den norske kontinentalsokkelen vokste i går med hele 235.000 kvadratkilometer, et område som nesten er like stort som Storbritannia. – En historisk begivenhet, sier utenriksministeren.,

GODT FORNøYD MED NYE GRENSER:
Utenriksminister Jonas Gahr Støre.
(Foto: UTENRIKSDEPARTEMENTET)

Området tilsvarer fem og en halv ganger landarealet i Danmark, og ligger i forbindelse med det såkalte «Smutthavet» mellom fastlandet og Jan Mayen, «Smutthullet» på grensen til Russland mot Barentshavet og Nansenbassenget, som ligger i Polhavet nord for Svalbard. Ifølge Petro.no var Norges krav til Kontinentalsokkelkommisjonen 248.000 kvadratkilometer, og vi fikk innfridd 235.000 kvadratkilometer av dette kravet.

– Dette skaper klare ansvarsforhold og forutsigbare rammevilkår for aktiviteten i nordområdene. Det sikrer Norge betydelige rettigheter og ansvar i et havområde på omkring 235.000 kvadratkilometer. Anbefalingen er derfor en historisk begivenhet av stor betydning for Norge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Kontinentalsokkelen strekker seg i utgangspunktet 200 nautiske mil fra land for alle kyststater, men en del land, blant annet Norge, har kontinentalsokler som strekker seg lenger.

– Anbefalingen fra Kontinentalsokkelkommisjonen legger grunnlaget for norsk fastsettelse av sokkelens yttergrenser i nordområdene. Dette fremmer ansvarlig ressursforvaltning, skaper et sikrere grunnlag for økonomiske investeringer og er en effektiv gjennomføring av havrettens regler i nordområdene, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger