Publisert 12. mai 2006

Norge er villig til å dele noen av sine oljeerfaringer med Bolivia som nylig nasjonaliserte sine gass- og oljeressurser. Utenlandske oljeselskaper, USA og en rekke andre vestlige land er skeptiske til det norske engasjementet.

NTB

Evo Morales får
råd av Norge

Under toppmøtet mellom ledere fra EU, Latin-Amerika og Karibia var mye av oppmerksomheten rettet mot Venezuelas president Hugo Chavez og hans bolivianske kollega Evo Morales.

Begge er ledere i land med store olje- og gassforekomster, og begge vil ha større statlig kontroll over disse ressursene. 1. mai kunngjorde Morales med brask og bram at Bolivias olje- og gassforekomster skal nasjonaliseres.

Norsk delegasjon
– Til nå har vi samlet informasjon gjennom samtaler og redegjort for norske erfaringer og hvordan Norge har organisert sin petroleumssektor, sier ekspedisjonssjef Stig Sollund i Finansdepartementet til NTB.

I mars ledet han en norsk delegasjon som på oppdrag fra Utenriksdepartementet møtte bolivianske myndigheter og samlet informasjon for å vurdere et mulig teknisk bistandssamarbeid knyttet til petroleumssektoren.

Sollund avviser at Norge fungerer som politisk rådgiver, og han ønsker ikke å kommentere Morales’ uttalelser om at Bolivia blir utbyttet av oljeselskaper fra andre land.
– Morales gikk til valg på en nasjonalisering av landets gassektor. Det er dette han nå følger opp, sier han.

– Ingen norske interesser
Ingen norske oljeselskaper arbeider i Bolivia, og Sollund sier til NTB at dersom et samarbeid skulle komme i stand, skjer dette helt uavhengig av norske interesser i landet. Ifølge Bolivias energiminister har nordmennene fått tilgang til dokumenter fra utenlandske oljeselskaper.

Folk i oljesektoren er skeptiske til Norges engasjement, ifølge avisen Financial Times, både fordi det kan gi norske oljeselskaper konkurransefortrinn og fordi Norge har langt strengere betingelser for utenlandske oljeselskaper enn det som er vanlige i fattige land.

De vil helst ikke at andre land følger i Norges fotspor, og en kilde i Verdensbanken hevder at Norge har undergravd bankens virksomhet i minst ett utviklingsland.

Ifølge Financial Times har Norge planer om å assistere 16 land, inkludert Nigeria, Angola, Madagaskar og Sudan. I Asia inkluderer listen Øst-Timor, Kambodsja, Filippinene og Irak.

Pressens yndlinger
Under toppmøtet i Wien kunngjorde Morales at han vil gi utenlandske oljeselskaper garantier slik at de kan fortsette olje- og gassutvinningen i Bolivia.

Sammen med Chavez fikk han stor oppmerksomhet fra verdenspressen under møtet.
– Nyliberalismen har begynt sin tilbakegang og er kommet til veis ende. Nå har en ny æra begynt i Latin-Amerika. Noen kaller det populisme, i et forsøk på å ødelegge dens skjønnhet. Men det er folkets stemme som blir hørt, sa Chavez til horden av journalister som flokket seg rundt ham.

EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso uttalte samtidig at populisme er en trussel, uten at han ville nevne konkrete land.
Britenes statsminister Tony Blair ville heller ikke kritisere Bolivia og Venezuela direkte, men han ba land som eksporterer energi om å oppføre seg «ansvarlig».

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger