Publisert 14. januar 2008

Det er ingen dans på roser å arbeide i norske oppdrettsbedrifter i Chile, går det fram av en LO-rapport som ble offentliggjort mandag ettermiddag.

NTB

Rapporten forteller om hardt arbeid og dårlig lønn. Tillitsvalgte er blitt oppsagt og trakassert mens forhandlinger har pågått. I et tilfelle i Mainstream var småbarnsmødre henvist til en egen produksjonslinje, der arbeiderne ikke fikk bonusutbetaling.

I Chile er grunnlønnen svært lav. Bonusen er nødvendig for å oppnå en lønn som det går an å leve av.

Staten eier

Sigbjørn Johnsen er
styreleder i Mainstream.

Mainstream har den norske staten som største aksjonær. I Norge er navnet Cermaq, og selskapet er notert på Oslo Børs.

Tidligere statsråd Sigbjørn Johnsen er styreleder.

For kvinner i lakseindustrien i Chile er arbeidsforholdene utrygge, de får sjelden lederstillinger og betalingen er dårligere enn for menn. I noen bedrifter blir ikke gravide kvinner ansett som produktive og kan bli satt til oppgaver der de tjener mindre.

Kvinner er også presset til å gi avkall på, eller forkorte, fødselspermisjonen, går det fram av rapporten.

Fredriksen best
Representanter for LOs fiskeriutvalg besøkte Chile i november/desember i fjor på bakgrunn av oppslag i norske medier om negative forhold for arbeiderne i laksenæringen i norskeide bedrifter i landet.

Fem store, transnasjonale selskaper styrer 80 prosent av lakseproduksjonen i landet. Blant disse fem er Mainstream (Cermaq) og Marine Harvest, med henholdsvis den norske stat og skipsreder John Fredriksen som største aksjonærer.

Ut fra rapporten er inntrykket at skipsreder Fredriksens selskap, Marine Harvest, faktisk har kommet lenger enn statens eget selskap i arbeidet for samspill mellom ledelse og tillitsvalgte og også på andre områder. For eksempel går gravide arbeidere i Marine Harvest automatisk over på dagskift og jobber 50 prosent med full lønn og bonus når de er fem måneder på vei.

Etter planen skal kronprinsparet besøke Marine Harvest under sitt offisielle besøk i Chile neste uke.

Dårlig lønn
Lederen av utvalget som var i Chile, forbundssekretær Rolf Jørn Karlsen i Fellesforbundet, sier til NTB at det er ting å gripe fatt i for de to norske selskapene, men at en konstruktiv dialog er etablert.
– Det er også slik at forholdene er noe bedre i de norske selskapene enn i den øvrige lakseindustrien i Chile, sier Karlsen.

Han forteller at gjennomsnittslønnen inkludert overtid og bonus i Mainstream er om lag 3.000 kroner måneden for en produksjonsarbeider, og i Marine Harvest tilsvarende om lag 3.600 kroner for en produksjonsarbeider.

Til sammenligning tjener en mellomleder mellom 10.000 og 20.000 kroner i måneden i de samme bedriftene, ifølge Karlsen.

Han har liten sans for de store forskjellene, men sier samtidig at kostnadsbildet er helt annerledes i Chile enn i Norge.

Norske standarder
I tillegg til bedrede lønns- og arbeidsforhold er det HMS (Helse, miljø og sikkerhet) og kystsoneforvaltning utvalget mener må forbedres.

For HMS mener Karlsen at målet må være en norsk standard. Kystsoneforvaltningen kan bedres betraktelig som et middel til å løse spenninger mellom urbefolkningen og oppdrettsnæringens brukerbehov.

En klar anbefaling går også direkte fra utvalget til Staten: «Den norske staten bør spille en mer aktiv rolle i Mainstream, der staten eier 43,5 prosent av aksjene,» skriver utvalget.
– LO er opptatt av at norske bedrifter i utlandet skal oppføre seg skikkelig og være forbilder for andre bedrifter. LOs fiskeriutvalg konkluderer med at de norske selskapene har bedre forhold for de ansatte enn resten av laksenæringen i Chile, men at det er rom for forbedringer. Dette bør bedriftene ta tak i, sier LO-leder Roar Flåthen i en kommentar til rapporten.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger