Publisert 4. februar 2000

Kontroversiell riggavtale for Kristiansand-baserte Sinvest AS.,

PROTESTERER: Militærjuntaen har i mange år styrt Burma med jernhånd. Foto: SHUTTERSTOCK
BEKYMRET: Arild Hermstad liker ikke at Sinvest har oppdrag i Burma. Foto: FIVH.NO
STRIDENS KJERNE: «Deep Driller 5» skal brukes i burmesisk farvann. Foto: PREMIER DRILLING

PTTEP International Limited, en av de mest aktive aktørene i burmesisk offshorebransje, har tildelt Deep Drilling 5 Pte Ltd, et datterselskap av Sinvest AS, en 130 millioner kroners (USD 25 millioner) kontrakt for jack-up boreriggen Deep Driller 5. Riggen skal under kontrakten bore utenfor kysten av Myanmar (Burma) i fire måneder og avtalen er en direkte fortsettelse av selskapets nåværende kontrakt med Cairn Energy Sangu Field Limited.

Norge har innført en rekke restriksjoner ved kontakt med Burma og militærregimet som sitter med makten, og den norske regjeringen oppfordrer norske borgere og bransjeorganisasjoner til ikke å handle med, investere i, eller reise til landet. I 2006 innførte Norge, i samarbeid med EU, forbud mot økonomisk engasjement i listeførte burmesiske, statseide foretak, men oljeboring utenfor kysten av landet var da unntatt. Utvidede og skjerpende tiltak ble vedtatt 15. oktober 2007. De nye tiltakene innebærer nye restriksjoner på handel og investeringer innenfor tømmer, edelstener, mineraler og metaller. Igjen er oljeboring unntatt.
Norges utenriksdepartement (UD) opplyser at det per i dag jobbes med en ny forskrift, men ingen på politisk nivå har så langt ønsket å kommentere saken.

– Styres fra India
– Dette var jeg rett og slett ikke klar over, er første kommentar fra Sinvest ASAs vice president, projects, Tom Mikkelsen, når Oilinfo ringer og spør om det ikke er litt tvilsomt å sende en norskeid rigg til et land hvor Norge har innført handelsrestriksjoner.
– Nå ble jeg rett og slett tatt på senga. Alt dette koordineres fra markedsavdelingene i Chennai (India) og Singapore, sier han, og lover å sjekke opp saken.
Når han kommer tilbake, kan han bekrefte at riggen skal til Burma.
– Men Norge er ikke involvert lengre. Sinvest er registrert og børsnotert i Norge, men er ikke lengre på norske hender. Bare gamle låneavtaler som krever norsk tilstedeværelse gjør at vi fremdeles er i Norge. Alt styres nå fra India, sier han.
Sinvests største eier Aban Singapore (40 prosent), er heleid av Chennai-baserte Aban Loyd Chiles Offshore (ALCO).

– Skadelig for norsk oljebransjes omdømme
– Regimet i Burma er et av de verste på kloden, og landets oljeindustri er en avgjørende økonomisk faktor i regimets kamp for å holde på makten. Man kan vanskelig tenke seg noe mer uetisk enn å gå inn i dette prosjektet, sier Arild Hermstad, daglig leder i Framtiden i våre hender.
– Når en norsk aktør går inn i en slik avtale, er det direkte skadelig for norsk oljeindustris omdømme. Da hjelper det lite om norske, seriøse selskaper snakker om corporate responsibility og regjeringen driver bistand, sier han, og legger til at om oljefondet hadde vært inne i Sinvest, ville det å inngå en slik kontrakt umiddelbart utløst en uttrekking.
– Dette er så ødeleggende for norsk oljeindustris ry i utlandet, at myndighetene burde gripe inn, slår han fast.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger