Publisert 20. juni 2006

Norsk petroleumsrettet leverandørindustri hadde en omsetning internasjonalt på nærmere 50 milliarder kroner ifjor. Det er en økning på 43 prosent fra 2003.,
Det viser en undersøkelse fra Stiftelsen for Næringslivsforskning som er gjengitt på Olje- og energidepartementets nettsted.

-Dette er gledelige tall fordi internasjonaliseringen bidrar til å opprettholde og styrke konkurranseevnen i norsk leverandørindustri. Utviklingen er en klar indikasjon på at norsk sokkel har vært en vellykket ”treningsarena” for å utvikle en internasjonalt konkurransedyktig leverandørindustri, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Den internasjonale omsetningen går opp samtidig som aktiviteten på norsk kontinentalsokkel har økt. Dette tyder på at norsk leverandørindustri har kapasitet og konkurransevne til å vinne kontrakter på hjemme- og utemarkedet samtidig.

Markeder som er fjernt fra Norge både geografisk og kulturelt blir stadig viktigere. For eksempel selger leverandørindustrien nå like mye til Vest-Afrika (i hovedsak Angola og Nigeria) som til Nord-Amerika. Begge regionene utgjør i overkant av 14 prosent hver av omsetningen internasjonalt. Særlig er regionen Sørøst-Asia, Kina og Australia et viktig marked for leverandørindustrien (22,4 prosent av det samlede internasjonale salget).

Internasjonaliseringen skjer i alle typer leverandørbedrifter. Likevel er trenden tydeligst blant de største selskapene som ofte har datterselskap i utlandet.

I 2005 var 60 prosent av utenlandsomsetningen til leverandørbedriftene eksport fra Norge, mens rundt 40 prosent er salg gjennom produserende datterselskap i utlandet.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger