Publisert 1. desember 2005

Det norske oljeselskapet DNOs oljeboring i Nord-Irak skaper høye politiske bølger i Irak. Irakiske ledere reagerer kraftig, mens DNO-sjef Helge Eide mener han er på trygg grunn.

NTB

DNO begynte tirsdag å bore etter olje i det kurdiske området i Nord-Irak, i samsvar med en avtale med den regionale kurdiske regjeringen som styrer området. DNO er det første utenlandske selskapet som begynner å bore etter olje i området etter en slik avtale.

Men ifølge den amerikanske storavisen Los Angeles Times reagerer irakiske ledere i Bagdad sterkt på at boring er igangsatt.

– Vi må finne ut om dette er tillatt i henhold til grunnloven, sier Adnan Ali Kadhimi, rådgiver til Iraks statsminister Ibrahim Jafari, i en kommentar til avisen.

– Ingen har nevnt dette. Det har ikke vært oppe i regjeringen. Det har ikke vært på deres dagsorden, sier han.

Andre irakiske politikere reagerer enda sterkere.

– Dette er uhørt. Det er som om de er et selvstendig land, sier Alaa Makki, leder for det sunnimuslimske partiet Iraks islamske parti, et av de få sunnimuslimske partiene som deltar i irakisk politikk.

På trygg grunn
Administrerende direktør i DNO, Helge Eide, sier til NTB at selskapet føler seg på trygg grunn både i forhold til Iraks grunnlov og etter en samarbeidsavtale som ble inngått mellom DNO og Iraks oljedepartement i april i år.

– Det har vært full åpenhet om dette, sier Eide.

Han framholder også at representanter for det irakiske oljedepartementet har vært til stede på flere møter der oljeboringen i Nord-Irak har vært drøftet.

– Vi har ikke fått noen innsigelser, understreker han. – Grunnloven forstår vi slik at leting etter ny olje kan gjøres direkte med lokale myndigheter.

Men det er sterkt motstridende meninger om dette og om de praktiske konsekvenser av grunnlovsformuleringene. Ifølge The Los Angeles Times vil det være opp til nasjonalforsamlingen som skal velges 15 desember å avgjøre hvordan Iraks oljeressurser skal fordeles.

– Vil bryte ut
Et medlem av den sunnimuslimske delegasjonen som forhandlet om grunnloven, sier avtalen mellom DNO og de regionale kurdiske myndighetene er et varsel om at Irak går mot splittelse.
– Dette viser at kurderne ønsker å bryte ut av resten av Irak og ta med seg naturressursene sine, sier Hussein al-Falluji til nyhetsbyrået Reuters.

– Hvis de ikke endrer standpunkt, vil vi bekjempe dette gjennom diplomatiske og politiske kanaler.

Stor kurdisk støtte
Kurdernes ledere betrakter derimot oljeboringen DNO har begynt som et stort gjennombrudd.

– Kurdistan vil ikke på noen måte godta at sentralregjeringen kontrollerer våre ressurser, sa Nachirvan Barzani, regjeringssjef i den regionale kurdiske regjeringen, i en tale da boringen offisielt begynte tirsdag. Nachirvan Barzani er nevø av Masoud Barzani, leder for Kurdistans demokratiske parti og tidligere geriljaleder.

Kurdiske myndigheter får ifølge Barzani 90 prosent av inntektene fra prosjektet.
Oljebrønnen heter Tawke 1 ligger i et område nær grensen til Tyrkia som kurdiske myndigheter også kontrollerte i tiden mens Saddam Hussein satt ved makten.

DNO inngikk den første avtalen med kurdiske myndigheter om oljeleting i juni i fjor.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger