Publisert 20. juni 2006

Utviklingsminister Erik Solheim tror norsk ekspertise kan få en viktig rolle for oljeutvinningen i de omstridte grenseområdene mellom Nord- og Sør-Sudan.

NTB

Som en av de første vestlige politikere noensinne besøkte Solheim tirsdag oljefeltene som ligger ved Higleg, langs grensen mellom de to delene av landet som tidligere lå i krig med hverandre. Oljeressursene var et viktig krigsmål som begge sider ønsket å få kontroll over, men de har også potensial til å bli en etterlengtet inntektskilde for en fattig og krigstrøtt befolkning.
– Dette er et område hvor Norge har mye å samarbeide med Sudan om, spesielt for å styrke sørsudanernes evne til å håndtere oljeinntektene, sier Solheim til NTB.

Han understreker at den norske delegasjonen satt igjen med et godt inntrykk av oljevirksomheten ved Higleg, og at området preges av et multinasjonalt miljø og lite synlig forurensning.

Olje for utvikling
Overføringen av norsk oljeekspertise inngår i «olje for utvikling»-programmet, som har som formål å styrke forvaltningen av oljeressurser i utviklingsland slik at inntektene kommer fattige deler av befolkningen til gode.

Både Utenriksdepartementet, Norad, Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet er med i styringsgruppen for programmet. Regjeringen ser også for seg at norske oljeselskaper kan trekkes inn og bidra med kompetanse som er bygd opp i en årrekke.
– Vi rekrutterer eksperter med lang erfaring i norsk oljevirksomhet som blir ansatt via Norad, forklarer Solheim. Han sier det i første rekke dreier seg om norske fagfolk, men at sudanske oljeeksperter vil få tilbud om kurs i Norge.

Norske myndigheter ønsker også å tilby en permanent ekspertgruppe som skal stå til rådighet for den sudanske oljevirksomheten, spesielt i den sørlige delen av landet hvor antallet kompetente fagfolk i dag er minimalt.

Avviser FN-styrke
Stabile forhold og overholdelse av fredsavtaler er en forutsetning for økonomisk utvikling i landet, og det mest prekære spørsmålet knyttet til sikkerhet er situasjonen i den vestlige Darfur-regionen. Kamphandlingene her er ikke direkte knyttet til konflikten mellom Nord- og Sør-Sudan, men flere observatører har advart om at fortsatte uroligheter i Darfur kan smitte over på situasjonen også andre steder i landet.

Solheim har tidligere beskrevet krigshandlingene mellom ulike militsgrupper i regionen, noen av dem støttet av den sudanske regjeringen, som massemord. Tirsdag avviste den sudanske presidenten Omar al-Beshir mulighetene for en internasjonal FN-styrke i regionen, noe vestlige regjeringer og en rekke humanitære organisasjoner mener er avgjørende for å hindre massive overgrep mot sivilbefolkningen.

Den samme beskjeden fikk Solheim da han mandag møtte den sudanske utenriksministeren Lam Akol for samtaler i hovedstaden Khartoum.
– Holdningen var nok mer negativ enn jeg hadde forventet, og også mer negativ enn de andre uttalelsene fra den sudanske regjeringen de siste ukene, sier Solheim.

Han legger til at det siste ord i saken neppe er sagt, og at det er avgjørende med fortsatt press og overtalelse fra vestlige land for å få en FN-styrke på plass.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger