Norsk petroleumsstandard er en internasjonal hit

Publisert 31. juli 2013

Høringsprosessen som angår borestandarden NORSOK D-010 «Well Integrity in Drilling & Well Operations» resulterte i 2.321 høringsuttalelser fra hele verden, forteller Standard Norge.

Den uavhengige medlemsorganisasjonen Standard Norge, som utvikler standarder på de fleste områder i samfunnet, mener utgivelsen av D-010 er en viktig milepæl knyttet til næringens respons for ytterligere å øke sikkerhetsnivået ved boreoperasjoner.

Kan skyldes Macondo-ulykken
Standard Norge tror den store interessen skyldes den alvorlige olje- og gassutblåsingsulykken på Macondo-feltet i Mexicogulfen for tre år siden. Etterfølgende granskningsrapporter har konkludert med at vi på norsk sokkel heldigvis har et robust regelverk og sikker drift. Like fullt har Macondo-ulykken og oppfølgingen etter den vist at det er rom for ytterligere forbedringer. Dette har norsk petroleumsnæring tatt tak i med utgivelsen av denne standarden.

Sammen med næringen, representert ved Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Petroleumstilsynet, tok Standard Norge i 2011 initiativ til å revidere de eksisterende norske borestandarder så raskt som mulig.

– Når det gjelder D-010, som er hovedstandarden, har næringen nedlagt et stort arbeid med ca. 6 000 dugnadstimer, sier adm. direktør i Standard Norge, Trine Tveter.

Les også: Skal samle de som gransker

Tydeligere krav til barrierer mot utblåsning
NORSOK-standarden gir bl.a. retningslinjer for tekniske og operasjonelle barrierer for å unngå utblåsinger i olje- og gassbrønner. Den er med andre ord viktig for å opprettholde et høyt sikkerhetsnivå innen boreoperasjonene til havs på norsk sokkel. I den nye standarden er det bl.a. flere forsterkede krav til barrierer mot utblåsing.

Ingen andre land har laget en tilsvarende spesifikasjon for denne typen operasjoner, og derfor er den internasjonale interessen så stor.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger