Publisert 14. mars 2006

Den norske deltagelsen på den internasjonale oljemessen Offshore Technology Conference i Houston, OTC , 1. – 4. mai blir større enn noensinne.

Flere enn 40 bedrifter stiller ut i den norske fellesstanden på over 1.000 kvadratmeter, melder Innovasjon Norge.

I tillegg deltar en håndfull andre med egne stands. Aktiviteten blant olje- og gassaktørene i Houston har nærmest eksplodert de siste årene. Her handler det meste om personlige relasjoner og tilstedeværelse.

– Derfor er det gledelig at så mange norske bedrifter ser og utnytter den muligheten som OTC gir til å vise produkter og tjenester i verdensklasse, og treffe kunder i dette viktige markedet, sier Helle Hammer. Hun leder Innovasjon Norges kontor i Houston.

Stor optimisme
En ringerunde til noen av deltagerne viser at de har sterk tro på framtiden.
Statoil åpnet kontor i Houston i august 2005 og deltar på OTC for første gang på elleve år. Statoil har i løpet av kort tid etablert seg som en av de største lisensinnehaverne i Mexicogolfen, som er et av kjerneområdene for selskapet. Statoil har lang erfaring innen økt oljeutvinning og subsea-teknologi, som anses som selskapets fortrinn på dette markedet og skal fremheves under OTC.

– Med en raskt økende aktivitet ser vi også på OTC som en fin rekrutteringsarena for kvalifisert og motivert lokal arbeidskraft, særlig yngre, sier daglig leder Kjersti Hornnes Torgersen.

Norsk Hydros satsning er sterkere enn noen gang før, både målt i antall kvadratmeter og i innhold. – Vi legger ikke minst opp til en større teknisk sesjon der Hydro legger frem sine erfaringer om bygging og drift av oljefeltet Grane i Nordsjøen, samt produksjon og transport av tungolje fra feltet, opplyser kommunikasjonsdirektør Kama Holte Strand.

Verdens petroleumshovedstad
– Houston er verdens petroleumshovedstad. Å delta der gir oss kontakt med eksisterende og potensielle nye kunder, fremholder administrasjonssjef Grethe Schei i SINTEF Petroleumsforskning i Trondheim. – Mens OTC før i stor grad var konsentrert om hardware, er det etter hvert også blitt rom for å presentere forskning og tekniske tjenester. SINTEF Petroleumsforskning skal i år fokusere på transport av olje, gass og vann over lange avstander, såkalt flerfaseteknologi. Dette er aktuelt i Mexicogolfen og utenfor Brasil. Begge er områder hvor det foregår olje- og gassproduksjon på dypt vann.

V-Tech
Det var debuten i Houston i 2005 som ga Kristiansandfirmaet V-Tech det internasjonale gjennombruddet for sitt rørhåndteringsutstyr UniTong. Da fikk firmaet den prestisjetunge Best Mechanical Achievement Award. Prisen førte blant annet til at et amerikansk investorselskap kom inn som partner, og gjennom dette la man et finansielt grunnlag for norsk og internasjonal markedsføring. Foran vårens messe ble selskapet i tillegg utvalgt til å være en ”Spotlight”-bedrift. Erkjennelsen medfører automatisk ekstra PR og gis til bedrifter som har bevist at de har et innovativt produkt. – Det amerikanske markedet er blitt utrolig viktig for oss etter disse utmerkelsene, sier styreformann Tore Hansen-Tangen.

TCO
Bergensbedriften TCO, som har hatt stor suksess i Nordsjøen, har gjort Mexicogolfen til sitt neste satsningsområde. De ser deltagelsen i Houston som en viktig forberedelse. Så langt har selskapet ikke solgt noe på dette markedet, fordi det er konservativt og det tar tid å komme inn. – Men til høsten blir det mer fart i sakene når vi åpner kontor i den amerikanske oljehovedstaden, spår administrerende direktør Gustav Wee. Selskapet produserer glassplugger for komplettering av oljebrønner.

ProPure
ProPure, som også er fra Bergen, fikk en flying start med en ”Spotlight»-pris for sin nye teknologi for vannrensing da firmaet debuterte på OTC i fjor. Bedriften har nå fått bekreftelse på at den også i år får den samme prisen. – Det vanskeligste ved vannrensing er å fjerne de siste prosentene av olje og giftige stoffer. Ingen slår vår teknologi i dette. Det har ført kunder som Statoil og ConocoPhillips til å holde seg på toppen når det gjelder nye, miljøvennlige separasjonsprosesser. Vår teknologi gir ikke bare rent vann, men også ren samvittighet, smiler Jurgen Joman, Director sales & marketing.

Mareco
Mareco, som produserer kjemiske injeksjonsventiler for subseabruk, er blant debutantene på årets OTC. Mens firmaet til nå hovedsakelig har basert seg på salg til norske storbrukere, som Aker Kværner Subsea, FMC KOS og Vetco, håper man at deltagelsen på OTC skal bli et springbrett til det internasjonale markedet. Selskapet har store forventninger til å presentere sine produkter som en del av en markering av norsk teknologi.
– Hvis vi klarer å etablere noen nye forbindelser skal vi være fornøyde, sier administrerende direktør Stig Gustafson.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger