Publisert 27. januar 2006

Uka etter at Kystvakten hadde jaget tråleren «Elektron» inn i russisk territorialfarvann, møtte en delegasjon fra den norske Riksrevisjonen sin russiske motpart i Moskva for å diskutere kontroll med fiskeressursene i Barentshavet.

NTB

Fredag avsluttet en delegasjon fra den russiske Riksrevisjonen sitt opphold i Oslo med en intensjonsavtale som legger rammene for en parallell revisjon av forvaltningen av fiskeressursene i Barentshavet.

– Det at vi nå er enige om hvilke tema vi skal fokusere på og hvordan revisjonen skal gjennomføres, er et langt skritt på veien mot en mer forsvarlig forvaltning i området, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Den tidligere stortingspresidenten mener det er spesielt viktig at Russland og Norge nå er enige om å kartlegge omfanget av alle former for juks.

Uavhengig av «Elektron»
Ekspedisjonssjef Eirik Larsen Kvakkestad i Riksrevisjonen, som ledet delegasjonen til Moskva, sier det var en tilfeldighet at episoden med «Elektron» kom uka før det berammede møtet.
– Spørsmålet om å få i stand en slik avtale ble reist første gang da russerne besøkte oss i fjor sommer. Under åpningsmøtet i Moskva var det ingen problemer at den norske Kystvakta hadde jaget tråleren uka før, sier Kvakkestad.

Han vil ikke kommentere hvorvidt episodene i Barentshavet i høst og vinter har satt fart i forhandlingene, men synes også selv at det er gjort et raskt og effektivt arbeid så langt.

– Planen er at Russlands riksrevisor, Sergej Stepanin, skal komme til Oslo i mars, og at han og riksrevisor Jørgen Kosmo da undertegner en formell avtale, sier Kvakkestad.

Selvstendige revisjoner
Kvakkestad sier man er blitt enige om at det skal gjennomføres selvstendige revisjoner i hvert land. Det viktige er imidlertid at det er enighet om felles revisjonsobjekter, felles overordnede mål, et felles sett problemstillinger og felles overordnede revisjonskriterier, sier ekspedisjonssjefen.

Han sier det er et mål at de to riksrevisjonene skal rapportere revisjonen samtidig.
Både Kvakkestad og Kosmo mener avtalen er viktig for å få en felles norsk-russisk forståelse av hvordan fiskeressursene i Barentshavet forvaltes og av de problemene som er knyttet til forvaltningen.

– At vi nå er blitt enige om forutsetningene for en parallell forvaltningsrevisjon, og at det har gått så greit å bli enige, ser vi på som et gjennombrudd i fiskerisamarbeidet mellom Russland og Norge, sier Kvakkestad.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger