Publisert 4. februar 2000

Sammen med russerne skal Norge opprette et binasjonalt system for overvåkning og rapportering av skipstrafikk i havområdet Lofoten- Murmansk. Et konkret forslag; BAREP, er nå ute på høring, med høringsfrist 16. desember.

SKAL OVERVåKES: Norge og Russland skal sammen
overvåke skipstrafikk mellom Lofoten og Murmansk
(Illustrasjonsbilde)

Innrapportering av skipstrafikk skal under systemet være påbudt for alle tankskip, skip som fører farlig last (herunder radioaktivt last), fartøyer med slep på over 200 meter, alle skip over 5,000 bruttotonn og skip som «ikke er under kommando og/eller har begrenset manøvreringsevne.» øvrige skip, som mindre fiskefartøyer, fritidsbåter etc., kan delta i skipsrapporteringssystemet på frivillig basis.

Norsk-russisk jordmor
Et konkret forslag til teknisk løsning, rapporteringsprosedyrer og rapporteringsområde som ivaretok behovet til begge stater ble fullført på sensommeren i år, med en norsk-russisk arbeidsgruppe som fødselshjelper.

Arbeidet har pågått siden 29. mars 2006, da Norge og Russland inngikk en intensjonsavtale (MoU) for å styrke samarbeidet om sjøsikkerhet og øke sjøsikkerhetsnivået på seilingsrutene i nordområdene. Det var enighet om å utveksle AIS-data og arbeide med å få etablert et felles norsk-russisk meldings- og informasjonssystem, og nå har altså arbeidsgruppen, med Kystverket som aktiv deltaker, levert babyen.

På bakgrunn av forslaget skal Norge og Russland i fellesskap levere en offisiell søknad til den Internasjonale Maritime Organisasjon (IMO) om godkjenning. Etter planen skal dette skje 2. april 2012, men forslaget skal først godkjennes av en norsk-russisk departemental styringsgruppe. Før den tid skal det altså ut på nasjonal høring.

Gammelt Stortingsvedtak
Avtalen med russerne hadde sin bakgrunn i Stortingsmelding nr. 14 (2004-2005) «På den sikre siden – sjøsikkerhet og oljevernberedskap.» Her ble regjeringen informert om at det var igangsatt et samarbeid med russiske myndigheter om å utvikle et felles overvåknings-, meldings- og informasjonssystem for oljetransporter og slepeoperasjoner i Barentsområdet.

Ifølge Kystverket er formålet med skipsrapporteringssystemet å styrke sjøsikkerheten ytterligere i Barents-/Nordområdene. «Gjennom en systematisert informasjonsutveksling mellom land og sjø, oppnår man generelt en bedre situasjonsforståelse og samtidig en større sikkerhet for at viktig informasjon er formidlet til fartøyene i området. Man forbedrer også dagens praksis med å benytte fartøyene i området som en førsteinnsats i en søke- og redningsoperasjon, før statlige redningsressurser er på plass. Forbedringen oppnås blant annet fordi man vil ha større kunnskaper om nærliggende fartøyers ressurser og kapasiteter, og således kan gjøre bruk av dem mer hensiktsmessig,» heter det i et brev Kystverket har sendt ut til berørte parter og organisasjoner.

Datautveksling gir trygghet
Tanken bak fellessystemet er at et skipsrapporteringssystem, med et etablert system for utveksling av data mellom norske og russiske trafikksentraler, vil gi norske og russiske operative myndigheter økt detaljkunnskap om skipstrafikken i området. Dette skal bidra til en tidligere «varsling av trafikk som krever særlig oppmerksomhet.» På konto for slik trafikk føres «fartøyer som fører petroleumslast, radioaktivt last og fartøyer med slep.»

Dataene skal gjøre det lettere for trafikksentralene å ha fokus på de områder der risikoen er størst, ivareta spesielle behov for enkeltskip, prioritere innsatsressurser som foreksempel stasjoneringen av slepebåter, og å sikre at skip innehar nødvendig informasjon og vær-, is- og andre data som er påkrevd for sikker navigasjon i området.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger