Publisert 13. februar 2006

En oversikt fra Norges Rederiforbund viser at verdien av bestilte skip og rigger steg med 140 prosent i løpet av det siste året.

NTB:

Norske rederier kontraherer skip og rigger i et halsbrekkende tempo.

I riggmarkedet står norske kontraheringer for en tredel av alt som er bestilt ved verdens skipsverft. Innenfor skipsfart er det kontrahert 79 fartøyer til offshore service, 40 kjemikalietankere, 29 gasstankere, 18 oljetankere, 15 bulkskip og fem passasjerskip.

Konsulent Hanne Kolstad i Rederiforbundet sier at av norske skip i utenriksfart er det nå 53 prosent som fører norsk flagg. For ett år siden var det 57 prosent. Trenden er med andre ord den samme som før.

Målt i antall sjøfolk er situasjonen langt verre sett fra et nasjonalt ståsted.

Ved årsskiftet var det 49.725 sjøfolk om bord på norskeide skip. Av disse var 37.460 utlendinger og 12.265 norske. På de skipene som er registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) var det 7.080 norske og 245 utenlandske sjøfolk.

På de utenlandsk registrerte skipene var det 2.090 norske og 22.100 utenlandske mens skip i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) hadde 3.095 norske og 15.115 utenlandske sjøfolk i besetningene.

Bildet ser helt annerledes ut på de norskeide riggene. Norskregistrerte rigger har utelukkende nordmenn om bord mens de som er registrert i utlandet har en relativt jevn fordeling.

Ved årsskiftet var det 1.765 nordmenn og 2.880 på de utenlandsk registrerte riggene. Totalt beskjeftiger medlemmene i Norges Rederiforbund 55.555 personer på skip og rigger. Av disse er 15.210 norske mens resten kommer fra en lang rekke land.

På topp ligger Filippinene med 16.625 sjøfolk eller 44,4 prosent av besetningene på norskeide skip. Deretter følger Polen, India, Russland, Storbritannia, Latvia, Kina, og Estland. Hele 13,5 prosent kommer i tillegg fra andre land. (©NTB)

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger