Publisert 4. februar 2000

Et norsk verft vil få kontrakt med Saipem om å fullføre «Scarabeo 8», som skal bore på Goliat. Saipem henter riggen ved det italienske verftet.

«Scarabeo 8» er en 6. generasjonsrigg som skal gå på kontrakt med Eni. Riggen skal bore produksjonsbrønner på feltet Goliat i Barentshavet. (Foto: ELISABETH FIVELAND)

Boreriggen «Scarabeo 8» skulle ferdigstilles ved et verft i Italia, men riggeier Saipem har bestemt seg for å frakte riggen til Norge. Selskapet foretrekker at et norsk verft fullfører arbeidet.

– Vi transporterer riggen til Norge innen utgangen av september, og vi regner med at riggen ankommer et verft i Norge i begynnelsen av november, forteller Emidio D’Eramo, riggmanager i Saipem, til Oilinfo.no.

Riggen ligger foreløpig i Palermo på Sicilia, ved verftet Fincantieri. Her skulle riggen ferdigstilles og bygges spesielt for arktiske forhold.

Riggen skal bore en rekke produksjonsbrønner på oljefeltet Goliat på norsk sokkel i Barentshavet, hvor italienske Eni er operatørselskap, og dette arbeidet skal ifølge planen starte sommeren 2011.

Mat for norsk verft
Fem norske verft har blitt invitert til å gi tilbud på å gjøre riggen ferdig, og disse er Westcon i ølen, Aker Stord, Bergen Group Rosenberg i Stavanger, Keppel i Sandnes og CCB i Bergen.

– Vi har ikke avgjort hvilket verft som får kontrakt på å fullføre arbeidet. Vi har mottatt en del informasjon, men vi må uansett bestemme oss innen utgangen av september, forteller D’Eramo.

Tillitsvalgt for norske arbeidere på riggen, Roar Johansen, er fornøyd med denne løsningen.

– Sett i forhold til at verft i Norge sliter og trenger arbeid, er det gledelig at et norsk verft nå får mulighet til å fullføre jobben på riggen, sier Johansen til Oilinfo.no.

Avslutter kontrakten
– Hva er bakgrunnen for at dere henter riggen til Norge?

– Arbeidet som det italienske verftet har gjort er i ferd med å bli avsluttet. Vi kansellerer ikke kontrakten, men vi avslutter noe gjenstående arbeid, deriblant en reparasjonsjobb og noen andre aktiviteter, som ligger direkte under vår kontroll. Vi foretrekker at dette arbeidet gjøres i Norge, svarer D’Eramo, som legger til at brannen om bord i riggen i juni i år, har medført arbeidsforsinkelser på fire til fem måneder.

Les også: 700 evakuert fra riggbrann

Etter det Oilinfo.no kjenner til, skal ikke Saipem være fornøyd med arbeidet til det italienske verftet, men Saipem uttrykker seg slik:

– Arbeidet ved verftet i Palermo har gått senere enn planlagt, og dette er også en del av grunnen til at vi har avgjort at gjenstående arbeid fullføres i Norge. Vi håper at vi klarer å hente inn tapt tid i Norge. Kvaliteten på arbeidet ved det italienske verftet har vært greit, men vi tror at siste hånd på verket ved et norsk verft, vil sørge for enklere og raskere godkjenning av relevante myndigheter,
sier D’Eramo.

Lang leveringstid
Brannen om bord i riggen medførte blant annet til at en hel søyle ble ødelagt.

– En del utstyr ble ødelagt i brannen, og da vi bestilte nytt utstyr, viste det seg at det var lang leveringstid på dette, forteller Roar Johansen, arbeidstakernes representant for norske arbeidere ved verftet, til Oilinfo.no.

Johansen sier han ikke vet når riggen blir klar for produksjonsboring på Goliat, men påpeker at Saipem har åtte måneder på seg fra riggen ankommer Norge, til den skal være klar for oppstart på feltet. Heller ikke D’Eramo kan gi svar på når riggen er ferdig.

– Vi jobber ut fra at riggen skal være klar innen fristen, og vi er i gang med å forberede en plan, sier D’Eramo.

Oilinfo.no har ikke lykkes i å få kommentar fra det italienske verftet Fincantieri.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger