Norske aktører tildelt lisenser for havvind i Skottland
NTB
NTB
17. januar 2022
Sandbank Offshore Wind Farm. (Illustrasjon: Jan Oelker/Agentur Focus)
Norske aktører tildelt lisenser for havvind i Skottland
NTB
NTB
17. januar 2022

Crown Estate Scotland har gjennomført den første tildeling av lisenser for utvikling av havvind utenfor Skottland på over ti år.  

17 prosjekter er valgt ut blant 74 søkere. Disse er tildelt opsjoner for utvikling av sine respektive arealer. 

Totalt betaler selskapene rundt 700 millioner pund, tilsvarende 8,3 milliarder kroner, for opsjonene de er tildelt. 

De 17 vindkraftprosjekter i gigantutbyggingen vil til sammen vil gi like mye energi som alle dagens havvindanlegg i Europa.

Myndighetene i Skottland kaller satsingen på vindkraft til havs et viktig steg i retning av såkalt netto nullutslipp.

De fleste konsesjonsområdene ligger øst, nordøst og langs nordkysten av Skottland, og bare ett anlegg skal bygges utenfor vestkysten.

Stort potensial

– Det er vanskelig, svært vanskelig å overdrive hvilken betydning dagens kunngjøring vil få for framtida vår når det gjelder energi, miljø og økonomi, sier førsteminister Nicola Sturgeon.

Hun understreker at mye arbeid gjenstår før de nye vindmølleparkene til havs står klare, men sier at følgene av satsingen vil bli store.

– Dette har ikke bare potensial til å dekke energibehovet vårt fra fornybare kilder, men også til å posisjonere oss som en stor eksportør av fornybar kraft og grønt hydrogen, og det vil også innebære store muligheter for økonomien, sier Sturgeon.

– Dette gir utsikter til tusenvis, kanskje titusenvis av jobber, grønne jobber av høy kvalitet, når vi nå går inn i skiftet til netto nullutslipp, sier hun.

Norske selskap

Tre norske selskaper er blant dem som har fått tildelt lisens på nye havvindprosjekter utenfor kysten av Skottland, skriver E24.

BW Ideol skal sammen med selskapene Baywa og Elicio utvikle en flytende havvindpark med en kapasitet på 960 megawatt.

Fred. Olsen Seawind skal sammen med svenske Vattenfall utvikle et flytende havvindprosjekt med produksjonskapasitet på 798 megawatt.

Magnora Offshore Wind skal utvikle et havvindprosjekt med en produksjonskapasitet på 500 megawatt.

Equinor og Aker Offshore Wind opererer fra før vindkraftanlegg i Skottland, men ingen av dem var blant vinnerne i den siste konsesjonsrunden.