Publisert 4. februar 2000

Senior vice president i Aibel, Nils Arne Hatleskog, mener det økende lønnsgapet mellom norsk sokkel og resten av verden kan bli et stort problem for norsk petroleumsindustri.

– Finanskrisen har ikke vært merkbar nok for Norge. Vi gikk ned i en liten bølgedal med en gang, men er nå tilbake på samme kostnadsnivå som før, sier Hatleskog til Oilinfo.

Han mener vi må tilpasse oss resten av verden, hvor det nå kuttes i lønninger.

– Vi kan fortsette å øke lønningene våre, men avstanden må ikke bli for stor. Mens de spanske verftene kutter lønninger til på grunn av ledig kapasitet, fortsetter vi å øke lønningene, sier Hatleskog til Oilinfo.

Han tror det kan komme til å smelle til slutt.

– Vi kan for eksempel innføre en merkbar moderasjon innen lønningene. Som regel er det kriser som skaper store endringer, som lønnsnivå. I dag er det ikke en krise i norsk petroleumsindustri, vi har det rett og slett for godt til at vi gjør noe med dette, sier Hatleskog.

Ifølge Aibel-direktøren er lønningene innen petroleumsindustrien et bidrag til den totale kostnadsøkningen i bransjen.

– Petroleumsindustrien blir mer og mer global, og det gjør også norske leverandører. Mange har ressursbasene sine i utlandet, og da skaper norske lønnsnivå en differanse. Arbeiderne i disse utenlandske bedriftene innehar samme kompetanse, men til en lang lavere kostnad. Med tanke på at vi nå har et stort problem med å framskaffe nok ingeniører og kvalitet innen prosjektledelse, tror jeg dette er veien å gå, sier Hatleskog.

Er du ikke redd for sosial dumping-stempelet?

– Nei. Disse arbeiderne gjør jo jobben i sitt eget hjemland under ordnede forhold. Igjen handler det om å tilpasse oss resten av verden, sier Hatleskog.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger