Publisert 4. februar 2000

Norske planer og beslutningssystemer er ikke bygget for hurtig vekst, så det offentlige klarer ikke å henge med i forhold til infrastruktur og utdanning, sier styreleder i Petro Arctic, Arvid Jensen.

Under Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger tok Jensen, styreleder i Nord-Norges største leverandørnettverk og interesseorganisasjon for petroleumsindustrien Petro Arctic, Energi- og miljøkomitéen på Stortinget i skole, melder petronord.no.

– Vi opplever tidenes optimisme og vekst i Nord-Norge, hvor alle tre fylkene opplever vekst samtidig. Det finnes bare en forklaring på dette, og det er oljen. Det kommer stadig flere leverandørbedrifter og omsetningen vokser. Men det kommer også utfordringer, advarer han.

– Hovedutfordringen er at norske planer og beslutningssystemer er ikke bygget for hurtig vekst, de er bygget for stabilitet, det vil si svak oppgang eller nedgang. Dette vises veldig tydelig med den utviklingen vi har i nord, hvor det offentlige ikke klarer å henge med i forhold til infrastruktur, og utdanning.

– for mange ankemuligheter
– Videre er det for mange nivåer og ankemuligheter i forhold til planer som legges fram, sier Jensen til petronord.no .

– å få godkjent et areal for en ny flyplass eller for en bedrift ofte kan ta år, mens utviklingen i næringen og etableringslysten er så stor at behovet ligger lang foran. Dette er en alvorlig systemsvikt etter mitt skjønn. Systemene er ikke satt sammen slik at man kan klarer ta opp hurtige endringer, slår han fast.

Som et eksempel på dette bruker han farsen rundt etableringen av en adekvat, ny flyplass i byen Stortinget har besluttet skal være petroleumsindustriens brohode inn i Barentshavet, Hammerfest.

– Nasjonal Transportplan (NTP) bygger på fullstendig feilaktige prognoser for Hammerfest, prognoser som er basert på historien, og ikke på fremtiden. Dermed er det vanskelig å få inn en ny flyplass i Hammerfest i NTP, sier Jensen, og understreker at dette er en flyplass næringen trenger.

– Man klarer å omgå rigide systemer og systemer som går tregt i andre sammenhenger – man klarte det på Lillehammer-OL – men man klarer det ikke når det gjelder næringsvirksomhet! Det er en katastrofal utvikling. Plan- og beslutningssystemene må endres!

Trigger investorflukt
Samtidig som under ti prosent av investeringskapitalen i Norge er tilgjengelig nord for Trondheim, sliter hele landsdelen med treghet i beslutningssystemene. Dette dreper investeringslysten.

– I Finnmark har vi i tillegg samiske, legitime interesser, som også krever sitt i forhold til tid og behandling. Dette skaper vanskelige situasjoner for bergverksindustrien når de skal etablere seg i nord, blant annet i Nussir, hvor man planlegger å etablere en av Europas største kobbergruver, og det tar årevis å få enkle saker avgjort. Imens skyr investorene næringen, fordi det går for tregt. Det samme ser vi på oljesiden, sier Jensen, som ikke driver synsing, men har kalde fakta å legge på bordet:

– Bedriftskompetanse har gjort en utredning for landsdelsutvalget som dokumenterer denne systemsvikten, både på vertikalt nivå – altså mellom de ulike nivåene, kommune, fylkeskommune og stat, og horisontalt; mellom sektorer og etater. Det stopper opp, fullstendig uforutsigbart, i måneder og av og til år, mens ingenting skjer. Det er nærmest en total systemsvikt, men som ikke kommer for en dag før man får en slik vekst som man har fått nå.

– Trenger omstilling
Jensen mener man også trenger en kraftig omstilling i utdanningssystemet, en omstilling hvor man bruker mer av ressursene på de næringene som er i vekst og der hvor behovet er.

– Myndighetene har en enorm oppgave i å prosjektorientere- og bygge utdanninger som er rettet inn mot petroleumsnæringens behov, og å endre plan- og beslutningssystemer slik at de fungerer i henhold til den effektiviteten som næringslivet må kunne forlange, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger