Publisert 4. februar 2000

Norske AGR Group har havnet i sentrum for en strid mellom Argentina og Storbritannia om petroleumsressursene på Falklandsøyene. Men flere selskaper med bånd til Norge er involvert.

NæR ARGENTINA: Falklandsøyene ligger ikke
langt fra kysten til Argentina.
VæPNET KONFLIKT: Flere hundre soldater på
begge sider mistet livet i den væpnede konflikten
om Falklandsøyene mellom Argentina og
Storbritannia i 1982.
LANGT SøR: øygruppen ligger så nær sydpolen
at det bor pingviner der.
SELVSTYRT, MEN UNDER STORBRITANNIA:
Falklandsøyene er et selvstyrt territorium, med
blant annet egen valuta.

Utenriksdepartementet har fått et brev fra argentinske myndigheter, som uttrykker bekymring for at AGR Group, gjennom sin avdeling AGR Petroleum Services, er en aktør i den omstridte leteboringen utenfor Falklandsøyene.

Fra krig til oljekonflikt
øygruppen ligger øst for Argentinas sørspiss, og er ifølge Wikipedia et selvstyrt oversjøisk territorium underlagt Storbritannia. Dette har tidvis blitt bestridt av Argentina, som i 1982 invaderte øyene under argumentasjonen at spanjolene hadde etterlatt Flaklandsøyene til Argentina da landet løsrev seg fra Spania i 1816. Argentinske styrker gav seg til slutt, og etter at Argentina og Storbritannia gjenopprettet diplomatiske forbindelser i 1992, har det ikke blitt forhandlet mer om suverenitetsspørsmålet.

Striden har dog blusset opp igjen i forbindelse med Desire Petroleum’s leteboring nordøst for Falklandsøyene. Argentina har stilt krav om at skip som seiler fra Argentina til Falklandsøyene trenger spesialtillatelse. Argentina har ifølge BBC også forsøkt å få til en blokade rundt Falklandsøyene for å hindre forsyninger til oljeletingen.

Norske aktører
Flere selskaper kjent fra aktivitet på norsk sokkel er involvert i den omstridte letingen. Riggen som nå brukes, «Ocean Guardian», opereres av Diamond Offshore, som også eier «Ocean Vanguard» som for tiden er på kontrakt med Statoil. Ifølge NTB står AGR Group, gjennom AGR Petroleum Services, for boreledelse og bemanning på riggen, som spuddet sin første letebrønn utenfor Falklandsøyene 22. februar. Brønnen 14/19-A på prospektet Liz er på 3.500 meters dyp, og skal bores i rundt 30 dager.

Det er denne aktiviteten som nå har fått argentinske myndigheter til å varsle det norske Utenriksdepartementet om at de ikke synes noe om AGRs engasjement i området. Myndighetene går så langt som i å true med søksmål mot AGR Group. Norske myndigheter vil ikke blande seg inn i konflikten.

– Norske myndigheter tar ikke stilling til uløste avgrensningsspørsmål som ikke berører norske havområder. Det er de stater som har overlappende krav på et havområde, som selv har ansvaret for å komme fram til enighet om nødvendige grenselinjer, basert på havrettens regler, sier komunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NTB.

Konsernsjef Sverre Skogen i AGR Group tar brevet fra Argentina til etterretning, men holder en knapp på britiske myndigheter.

– Vi har sjekket det ut med britisk UD som sier at det er Storbritannia som har enerett på Falklandsøyene. Vi mener britiske myndigheter har sitt på det tørre, sier Skogen.

Ifølge en artikkel hos MercoPress skal riggen bli værende på Falklandsøyene til august i neste år.

Også Arcadia Petroleum, som er inne i noen av lisensene på Falklandsøyene, har norske bånd. Selskapet er knyttet til Seadrill-eier John Fredriksens imperium, og Fredriksens datter Kathrine Fredriksen jobber for selskapet.

Supermajor
Et annet kjent selskap som har vært involvert i leting etter olje i området er Shell, som boret flere brønner utenfor Falklandsøyene i 1998. Selskapet fant bergarter som ifølge enkelte beregninger kunne innehold opp til 60 milliarder fat olje. På tross av de lovende resultatene fra brønnene var det også usikkerhet knyttet til funnene, særlig med tanke på økonomien i prosjektene og manglende infrastruktur i området, og Shell trakk seg ut. I denne omgangen er det mindre kjente selskaper som tar risikoen med letingen i området.

Og lilleputter
Operatøren for den første leteboringen, Desire Petroleum, er et lite britisk selskap som utelukkende fokuserer på bassenget nord for Falklandsøyene. De har sikret seg flere lisenser i samarbeid med selskapene Arcadia og Rockhopper. Også oljeselskapet Argos er inne i området. Alle disse selskapene er småselskaper som i hovedsak fokuserer på området rundt Falklandsøyene. BHP Billiton har inngått et samarbeid med selskapet Falkland Oil and Gas, som har interesser i østfalklandsbassenget. Borders & Southern Petroleum har på sin side interesser i Sørfalklandsbassenget.

Selskapene er små, men Deloitte & Touche har sagt at blant annet Desire Petroleum, Rockhopper Exploration og Borders & Southern Petroleum som også er aktive i området, kan bli attraktive oppkjøpskandidater i løpet av det kommende året, skriver Bloomberg.

– Selskapene som er aktive rundt Falklandsøyene er ikke store nok til å få utviklet funn på egenhånd. På et tidspunkt vil de enten farme ut lisensene eller bli kjøpt opp av større selskaper, sier Ian Sperling-Tyler ved Deloittes olje- og gassavdeling.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger