Publisert 31. oktober 2007

Det var norske spesialsoldater som drakk seg fulle og fyrte av en pistol i NATO-hovedkvarteret i Kabul i september. Forsvaret avviser at de la skylden på vanlige offiserer for å beskytte spesialsoldatene.,NTB

«To norske stabsoffiserer som jobber ved NATOs hovedkvarter i Kabul etterforskes etter at det ble avfyrt flere skudd i luften inne på basen natt til søndag. De to er mistenkt for å ha vært påvirket av alkohol.»

Slik lød de første setningene i pressemeldingen Forsvaret sendte ut søndag 23. september. Saken fikk stor oppmerksomhet i mediene. Forsvaret meldte at mennene ville bli straffet og at kolleger syntes episoden var svært pinlig. Det ble imidlertid ikke opplyst at offiserene faktisk var en del av Forsvarets stolthet: de erfarne spesialstyrkene.

Fire sentralt plasserte personer i Forsvaret bekrefter nå at mennene hørte til de norske spesialsoldatene. Forsvaret pleier selv å si at spesialsoldatene er de beste av de beste.

– Normal prosedyre
– Dette har ingenting med det påståtte hemmeligholdet omkring spesialsoldatene å gjøre. Vi gikk selv raskt ut med informasjon fordi dette var en alvorlig hendelse, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter (FOHK) til NTB.

– Men det ble aldri sagt at dette dreide seg om spesialsoldatene. Fikk ikke de vanlige norske stabsoffiserene ved NATO-hovedkvarteret skylden fordi dere ville beskytte spesialsoldatene?

– Vi ønsket å gi minst mulig informasjon som kunne identifisere mennene fordi dette er små miljøer, og mennene skal jo ha et liv videre. Det er normal prosedyre å være knappe med opplysningene når en militærjuridisk prosess starter, sier Eide.

Han understreker at de to aktuelle mennene hadde stabsfunksjoner innenfor gjerdene i NATO-hovedkvarteret i Kabul, og at det derfor var riktig å kalle dem stabsoffiserer.

Rikets sikkerhet
Rundt 150 norske spesialsoldater jaktet på opprørere og trente afghanske sikkerhetsstyrker i Kabul og omkringliggende områder fra slutten av mars til slutten av september i år.

Spesialsoldatene skal ha avverget terrorangrep. De nyter stor respekt for sin erfaring og profesjonalitet blant de internasjonale styrkene i Afghanistan. Derfor skal fylleskytingen ha vært ekstra pinlig for Forsvaret.

Forsvaret har gjentatte ganger blitt kritisert for tilbakeholdenhet om soldatenes oppdrag. I august gikk den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier ut i pressen og takket de norske spesialsoldatene for innsatsen som bidro til å få satt fri en bortført tysk hjelpearbeider i Kabul. Men Forsvaret ville ikke fortelle hvordan spesialsoldatene hadde gått fram. Hemmeligholdet rundt spesialsoldatene ble gang på gang begrunnet med rikets sikkerhet.

Skjøt i lufta
Det skal bare ha vært en av spesialsoldatene som fyrte av skudd. Det ble brukt en pistol av typen Glock, og han skjøt opp i luften inne på området til NATO-hovedkvarteret. De berusede mennene skal ha ønsket å feire slik de har sett afghanere feire med skytevåpen.
Seniortalsmann Petter Lindqvist i Forsvarsstaben vil ikke kommentere hvilken straff de to spesialsoldatene får. Men han opplyser at begge blir straffet etter den militære disiplinærloven.

– Den ene personen har fått refselsen, og den andre vil få den snart, sier Lindqvist til NTB.

Han forteller at sjefene for avdelingene mennene hører til, har rådført seg med krigsadvokaten om utmålingen av straffen. Krigsadvokaten anbefalte at mennene ikke blir straffeforfulgt sivilt i tillegg.

Etter det NTB forstår blir mennene straffet ekstra hardt fordi de var på oppdrag i Afghanistan som spesialsoldater.

Siste fra forsiden

Har satt Eldfisk Nord i produksjon

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger