Publisert 4. februar 2000

Forrige ukes skuffende resultater fra Gro-brønnen i Norskehavet kan tyde på at området er langt mindre lovende enn trodd.

Ekspertene håpet at Gro-funnet skulle vise seg å være det største funnet på 13 år på norsk sokkel. Forrige fredag kom Shell med meldingen om at reservoaret inneholder ressurser i nedre spekteret av det opprinnelige ressursanslaget på mellom 10 og 100 milliarder sm3 gass.

Les også: Dalsnuten kan avgjøre gassnasjonens framtid

Nå kan det vise seg at dypvannsområdet i Norskehavet ikke er like prospektivt som man håpet på.

– Dette kan tyde på at området har dårligere bergarter enn antatt. Før vi trekker den endelige konklusjonen om dette må vi se nærmere på dataene som er samlet inn og sette dem sammen med de øvrige brønnene som er boret i området, sier direktør i Oljedirektoratet, Bente Nyland, til Petro.no.

BENTE NYLAND: Sier at bergartene i Norskehavet
kan vise seg å være dårligere enn antatt.
(Foto:MAGNUS VåGEN BIRKENES)

Også Victoria skuffet
Den første brønnen på Gro ble boret for ett år siden, og det oppstod fort rykter om at funnet var minst like stort som Ormen Lange, på rundt 300 milliarder Sm3.

Et annet gassfunn i Norskehavet, Victoria, ble også anslått å være gigantisk, men viste seg i fjor å inneholde langt mindre ressurser enn antatt.

– Dette er to ulike områder, hvor Victoria er på Haltenbanken og Gro på dypt vann i Vøringsbassenget. Det var stor usikkerhet knyttet til Victoria, og i et langtidsperspektiv har ikke Victoria ligget inne med så høye ressurstall. Gro lå inne med et stort usikkerhetssprang på mellom ti og hundre milliarder Sm3. Det betyr at Gro vil kunne påvirke ressursanslagene for norsk gass, sier Nyland.

– Kan dette tyde på at det ikke finnes nok data for å kunne gi realistiske vurderinger av gassressursene i Norskehavet?

– Det finnes nok data for området rundt Gro. Vi har flere brønner som er detektert med seismisk data, og informasjonen skal være nok til å følge store strekninger av området, sier oljedirektøren.

Det henger på Dalsnuten
Nå fester Nyland lit til Shells neste leteboring, Dalsnuten.

– Resultatet av leteboring på Dalsnuten blir viktig nå. Hvis ikke Shell slår til med funn her, må vi vurdere å nedjustere gassressursene på norsk sokkel, sa Nyland til Petro.no etter Gro-resultatet ble kjent forrige uke.

Les også: Gro får ikke konsekvenser for Luva

Til tross for store forventninger tar Shell utfordringen med knusende ro.

– Dette oppleves ikke som press. I denne delen av Vøring, beveger vi oss inn i et uutforsket område av norsk sokkel med stort vanndyp, langt fra land, samtidig som vi tester ut nye geologiske modeller. Som alltid ved slike pionerbrønner er det usikkerhet når det gjelder resultatet, og det er kun boring som kan gi svaret, sier kommunikasjonssjef i Shell, Terje Jonasen, til Petro.no.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger