Publisert 25. juni 2007

Et norskeid rederi frakter fosfat for den marokkanske okkupantmakten i Vest-Sahara, stikk i strid med råd fra norske myndigheter.

NTB

Tirsdag klapper lasteskipet «Bulk Saturn» til kai i havnebyen Tauranga på New Zealand. Lasten består av fosfat fra det okkuperte Vest-Sahara, skriver Norwatch.no.

Skipet eies av det britisk-registrerte selskapet Gearbulk, som Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi i Bergen eier 60% av.

«Bulk Saturn» skal ha hatt 35.000 tonn fosfat om bord da det ankom New Zealand, og har alt losset i to havner. Tauranga er siste stopp.

Fraråder
Fosfaten om bord kommer fra gruver i Vest-Sahara som har vært okkupert av Marokko siden 1975. Et statlig marokkansk gruveselskap står for utvinningen.

Norske myndigheter fraråder all handel med varer fra det okkuperte området. Da det for to år siden ble kjent at det norske gjødselselskapet Yara hadde importert fosfat fra Vest-Sahara, ble importen stanset på dagen.

Oljefondet solgte samme år sine aksjer i det amerikanske energiselskapet Kerr-McGee, da det kom fram at de drev oljeleting i Vest-Sahara.

«Et særlig grovt brudd på grunnleggende etiske normer blant annet fordi dette kan bidra til å legitimere Marokkos suverenitetskrav og dermed undergrave FNs fredsprosess», lød begrunnelsen fra Finansdepartementet.

– Tyvegods
Den saharawiske menneskerettsaktivisten Sidi Mohammed Daddach, som har tilbrakt 24 år i marokkanske fengsler, reagerer sterkt på opplysningene om fosfatfrakten.

– Det norske selskapet frakter tyvegods. Det er absolutt ingen ting som tyder på at Jebsen-eksporten er lovlig. Jebsen profitterer på okkupasjonen, sier han til Norwatch.no.

– Jeg appellerer til norske myndigheter om å gjøre sitt ytterste for å stanse denne eksporten, sier Daddach som vant Raftoprisen i 2002.

Vest-Saharas eksilregjering, som holder til i flyktningleirer i Algerie, anklager Marokko for plyndring og mener fosfateksporten bidrar til å finansiere videre okkupasjon.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger