Publisert 4. februar 2000

Norskrussiske geologer sier at oljeressursene i delelinjeområdet er svært usikre, men oljeselskapene har ikke gitt opp Barents.

– Selv om det er betydelig potensial for olje og gass i delelinjeområdet, er usikkerheten stor. I verste fall finnes ingenting, sier Jan Inge Faleide, professor på Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo, til forskningsmagasinet Apollon.

I løpet av de siste årene har professoren vært en av de fremste ekspertene på undersjøiske geologier i Barentshavet, og han er nå leder for det norsk-russiske forskningsprosjektet Petrobar. Faleides forskning viser at store deler av Barentshavet fikk seg en trykk og mistet et én til to kilometer tykt lag med sedimenter under istidene.

– Isen var som en bulldoser som skrelte bort og skjøv løsmassene vestover. Samtidig ble sokkelen hevet. Da ble det enda enklere for isen å skrelle bort de øverste lagene, sier Faleide.

Eni boret nylig tørt på Lundeprospektet i Barentshavet, men riggen «Polar Pioneer» skal gå videre til en rekke andre prospekt. Minst ni letebrønner skal bores i området.

Les også: Nå kommer Barents-boomen

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger