Publisert 4. februar 2000

North Energy har kjøpt opp et prosjekt som jobber med å bore olje gjennom tuneller. Slik unngår man fare for utslipp til sjø, og selskapet håper å hoppe bukk over diskusjonen om utvinning i nord.

Selskapet spytter ifølge TU.no inn flere millioner kroner i konseptet som går ut på å bore og produsere olje i underjordiske tuneller. Acona CMG, NTNU og Sintef forsker på prosjektet.

KAN BLI øKONOMISK: Tror Erik Karlstrøm.
(Foto: HENRIK SALTHE)

– Politikerne har etterlyst om det finnes alternative løsninger som kan gjøre petroleumsvirksomhet i sårbare områder sikrere. Men oljeutvinning fra undersjøiske tunneler har sjelden blitt nevnt. Derfor bestemte vi oss for å ta ansvar og få dette inn i debatten, sier styreleder i North Energy, Johan Petter Barlindhaug, til TU.no.

Ideen er ikke ny, men oljeindustrien har vært skeptiske til å lansere ideen i fare for å gi politikerne for store forhåpninger. Barlindhaug bekrefter at det er vanskelig å si om teknologien vil fungere.

– Det blir en lang jobb å kvalifisere teknologien. Og vi har ingen ryggdekning for å si om det vil være realiserbart eller ikke, sier han.

Erik Karlstrøm, administrerende direktør i North Energy, tror det er mulig å gjøre tunnelboring lønnsomt.

– I løpet av høsten kommer vi til å presentere et konkret casestudie for politikerne hvor vi ser på et bestemt område utenfor Lofoten og Vesterålen. Seismikken viser at det er noen svært interessante strukturer ganske nært land her, sier han.

Løsningen ble blant annet vurdert i forbindelse med utbygging av Troll, men Statoil konkluderte med at tunnelgravingen ville ta for lang tid, og at prosjektet ville bli for stort. Det har også vært usikkerhet rundt hvordan man skal løse sikkerhetsspørsmål rundt evakuering og håndtering av gasseksplosjoner og utblåsninger. Torkell Gjerstad, administrerende direktør i Acona, mener disse problemene ikke lenger er noe hinder for teknologien.

– Utviklingen av tunnelboremaskiner de siste 20 årene har ført til at man kan grave ut tunneler på en rask og fleksibel måte. Sikkerhetsutfordringen kan løses ved å at produksjonen foregår i fjellhaller som er separert fra tunnelene. Disse skal kunne isoleres fullstendig dersom det oppstår en farlig situasjon. Samtidig må man ha løsninger for rask evakuering, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger