Northern Lights skal frakte og lagre CO2 for Yara

Foto: Equinor
Publisert 21. november 2023

Yara International og Northern Lights, som transporterer og lagrer CO2, har inngått en bindende kommersiell avtale om transport og lagring av CO2 som muliggjør den første transporten av CO2 på tvers av landegrenser. 

Yara har som mål å redusere sine årlige CO2 -utslipp fra ammoniakkproduksjonen i Sluiskil i Nederland med 800.000 tonn. Flytende CO2 skal transporteres av Northern Lights med skip fra Nederland til trygg og permanent lagring 2,6 kilometer under havbunnen utenfor Norge.

– Dette er en milepæl for avkarbonisering av utslippstung industri i Europa, og for Yara er det et viktig skritt for å redusere utslipp fra  ammoniakkproduksjonen, produktporteføljen og matverdikjeden for øvrig, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara International.

– Vi er veldig fornøyde med at Yara har valgt Northern Lights til å frakte og lagre CO2 fra Sluiskil. Denne avtalen gir oss muligheten til å utnytte kapasiteten ved lageret vårt under havbunnen i Nordsjøen. Avtalen bekrefter det kommersielle potensialet i karbonfangst og -lagring (CCS) og viser at markedet for transport og lagring av CO2 utvikler seg hurtig, sier Børre Jacobsen, administrerende direktør i Northern Lights.

Trøbbel for norske fangstprosjekter, men Northern Lights skal lagre CO2 for Ørsted

Siste fra forsiden

+

COSLPromoter skal avgrense Gnomoria-funnet for Wellesley

+

Northern Lights: – CO2-lagring er den enkleste delen av jobben

Får med seg japansk energigigant i GoliatVind

SubseaPartner sikrer storkontrakt i Nordsjøen

Fant 16 brudd på regelverket – pålegger COSL å rydde opp

+

Skal bore 11 letebrønner i sokkelens nye «hotspot»

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger