Publisert 4. februar 2000

Sammen med britiske Caledonia er norske Nortrain i ferd med å lage Indias første skole for bore- og brønnservice. Forrige uke holdt selskapene pressekonferanse i India, med oljeministeren til stede.

– Det vil si, oljeministeren rakk likevel ikke å komme på selve pressekonferansen. Men han var til stede på storskjerm under hele seansen. Det var også 60-70 indiske journalister og fire tv-kanaler, sier daglig leder i Nortrain, Jens Olav Flobak, til Oilinfo.

For litt over ett år siden ble kursholderen Nortrain kontaktet av indiske OCS Services, hvor Prosafe er medeier. Selskapet jobber med å levere personell til boreindustrien og flytende produksjon, og har blant andre Aker, Fred Olsen, Prosafe og Transocean på kundelisten.

– Først ute med praktisk utdanning
følge Flobak har India et svært høyt utdanningsnivå, og mange dyktige ingeniører som vil inn i oljebransjen. Problemet er at det ikke fins et praktisk utdanningstilbud innen bore- og brønnservice. Dermed blir folk plukket opp fra gata og lært opp underveis. Disse kan imidlertid ikke stige i gradene, ettersom de ikke har den nødvendige utdanningen. å lære opp folk underveis er også en kostbar affære med dagens riggrater, legger Flobak til.

OCS Services har derfor brukt de siste tre til fire årene på å finne et selskap som kunne hjelpe med å starte opp et kurstilbud. Valget falt da på Nortrain, som trakk med seg sin britiske samarbeidspartner Caledonia.

Nå er fire personer i India ansatt til å drive kursopplegget, og første uken i september begynner utdanningen av det første kullet på 40 personer. Opplegget følger en kursplan som er tilnærmet lik læreplanen til VG 2 i bore- og brønnservice i Norge. Kull nummer to begynner på det seks måneder lange kurset i januar 2009, og deretter er planen å begynne nye kurs annenhver måned.

Treningsrigg fra Tananger
Læreplanen legger opp til fire måneder med teori og to måneder praktisk arbeid på en treningsrigg. Riggen tilhører Nortrain, og har tidligere stått i Tananger utenfor Stavanger. Kursholderen har den siste tiden demontert den, nummerert bitene og gjort den klar for sending til India.

– Vi ser også på dette som en flott mulighet til å eksportere den norske modellen, som er den strengeste og mest spesifikke i verden. Om to år kommer det kanskje et krav i India om at alle må gå gjennom dette kurset for å jobbe på indiske borerigger, spekulerer Flobak.

Han legger til at Nortrain har flere konkrete planer også andre steder i verden. Akkurat hvor og når vil han imidlertid ikke ut med.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger