Publisert 4. februar 2000

Nortrain vil saksøke Stavanger Aftenblad for tapte inntekter.

Kronologi

26. februar: Stavanger Aftenblad trykker
den første saken
, med en tidligere
Nortrain-elev som jobber på Kiwi.
28. februar:
Aftenbladet trykker oppfølgingen
» «Alle» kan starte borekurs «, der Kjetil
Hjertvik i OLF blir feilsitert på å kalle
Nortrain for useriøse.
6. mars:
Rettelse på Hjertviks utsagn står
på trykk på avisens faste sted for rettelser,
på side 2.
11. juni:
Feilen i artikkelen blir rettet opp på
Stavanger Aftenblads internettutgave.
23. juni:
Nortrains PFU-sak mot Stavanger
Aftenblad skal tas opp i Pressens
Faglige Utvalg. Etter behandlingen av
saken i PFU vil Nortrain gå
til søksmål mot Stavanger Aftenblad,
uavhengig av sakens utfall i PFU.

LITE FORNøYD: Daglig leder Jens Olav Flobak
ved Nortrain vil saksøke Stavanger Aftenblad for
å få erstatning for tapte inntekter.
(Foto: OILINFO)

«Oi, det er en glipp.
Det må vi
få gjort noe med.»

– Tarald Aano, redaktør i Stavanger Aftenblad,
reagerer på at avisen ikke har rettet faktafeil
i nettavisen.

AVVISER KRITIKKEN FRA FLOBAK: Redaktør
Tarald Aano i Stavanger Aftenblad mener avisen
i all hovedsak har sitt på det tørre. (Foto: JON
INGEMUNDSEN / STAVANGER AFTENBLAD)
FEIL På NETT: Feilen i ««Alle» kan starte
borekurs» stod på trykk til og med i går,
torsdag. (Faksimile: STAVANGER AFTENBLAD)

Nortrain oppstod i 2005 som en videreføring av North Sea Drilltrainer og Transocean Training Center, som har drevet med opplæring innenfor oljerelaterte områder siden 1976. På nyåret i år var det flere oppslag i Stavanger Aftenblad om private opplæringsinstitusjoner, der det ble hevdet at opplæringsstedene tilbød ubrukelige kurs. En av sakene ble blant annet profilert med en tidligere Nortrain-elev, og oppslagene fikk daglig leder Jens Olav Flobak til å se rødt. Nå er avisen klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), og Flobak varsler også sivilt søksmål mot Aftenbladet.

Først PFU, så søksmål
– 23. juni skal saken opp i PFU, men uansett utfall der må Stavanger Aftenblad forvente en rettssak. Oppslagene i avisen har ført til både tapt omdømme og tapte inntekter, og det vil vi søke erstatning for, sier Flobak til Oilinfo Weekend.

– Hvor stor erstatning vil dere kreve?
– Vi snakker millionbeløp, kvitterer Flobak.

Ifølge Flobak er det flere momenter i dekningen til Stavanger Aftenblad som er direkte feil.

– Aftenbladet har rett og slett ikke sjekket fakta i saken, og de har blandet kompetansekravene for å stå i en spesiell stilling med kravene for opplæring. Kravene de refererer til er for å stå i stilling som boredekksarbeider, men man trenger ikke være boredekksarbeider for å få jobb. Man kan for eksempel bli hjelpearbeider, og slik få den erfaringen som kreves for å bli boredekksarbeider, sier Flobak.

– Utdannet uten grunnmur
Tarald Aano, avisredaktør i Stavanger Aftenblad, avviser kritikken fra Flobak.

– Kjernen i kritikken fra vår kilde og de andre aktørene vi har snakket med går på at kravene til fagbrev ikke har blitt gjort tydelig nok for alle studentene. Noen tok utdanningen uten egentlig å ha grunnmuren på plass, og opplevde dermed at kurset ikke gir dem det faglige gjennombruddet som en hadde håpt på, sier han til Oilinfo Weekend.

– Misvisende
Flobak mener tittelen på saken, om at mannen Aftenbladet bruker som eksempel har betalt 120.000 kroner på ubrukelig utdanning, er misvisende:

– Kurset koster ikke 120.000 kroner, den summen er inkludert kost- og losji, og mange ekstrakurs i henhold til fagplanen for VG2-kurset: grunnleggende sikkerhetskurs, stroppekurs, fallsikringskurs, riggerkurs, VHF-kurs og traverskranførerkurs. At kursene er ubrukelige tolker jeg dit hen at det sier noe om kvaliteten på kursene. Aftenbladet mener i etterkant, blant annet i forbindelse med behandlingen av PFU-saken, at avisen ville si noe om at institusjonene informerte for dårlig om kursene, ikke at selve kursene var dårlige, forteller Flobak.

Aano svarer på kritikken ved å vise til at artikkelen tar utgangspunkt i elevens situasjon.

– Vi har aldri skrevet at kurset koster dette, og vi hadde ikke som mål å gi en prisliste over Nortrains kurs, men vi har vist hvilke utgifter vår hovedkilde har hatt ved å ta utdanningen, sier Aano.

Useriøse?
I tillegg til tittelen på førstesideoppslaget om saken, reagerer Flobak på at Kjetil Hjertvik i Oljeindustriens Landsforening blir sitert på at han kaller Flobak og Nortrain for totalt useriøs. Aftenbladet skrev:

«Hjertvik i OLF reagerer på at daglig leder hos kursleverandør Nortrain i Aftenbladet fredag sier at bransjen selv må ta skylda for at mange ikke får seg jobb etter privatkurs i brønn- og boring. – Fullstendig useriøst, sier Hjertvik.»

Hjertvik forklarer:

– Aftenbladet stilte meg et spørsmål, jeg svarte, og så ble dette satt i feil sammenheng. Det ble riktignok rettet etterpå, påpeker Hjertvik.

Redaktør Aano i Aftenbladet gir Hjertvik rett i det han sier:

– Hjertvik har nok rett – det er vi som har koblet hans uttalelse opp mot Flobak, i stedet for Svebak i Exsto, sier Aano til Oilinfo Weekend.

– Ikke godt nok
Det var nemlig ikke Flobak som hadde kommet med utsagnet, det var det Per Svebak, daglig leder hos kursleverandør Exsto, som hadde gjort. Det ble altså trykket en rettelse i avisen 6. mars, seks dager etter at artikkelen stod på trykk, men Flobak er ikke fornøyd med det.

– Vi mener de burde trykket et fullstendig dementi. En uke etter at artikkelen stod på trykk kom de med en rettelse som var noen få linjer, helt nede i et hjørne på et sted der ingen leser. Et dementi er en artikkel som folk ser, ikke noen rettelse. å kalle dette en skrivefeil er drøyt, en skrivefeil fører ikke til så store misforståelser, mener Flobak.

Nortrain har også bedt OLF om et dementi, men Hjertvik mener OLF ikke har noe å dementere, så lenge feilen ligger hos Stavanger Aftenblad.

– Det brevet vi fikk fra Nortrain viser helt tydelig at de ikke har forstått hvordan medieverden fungerer. Når vi får brev fra en advokat som ber oss dementere noe som strengt tatt fra vår side er helt riktig, så blir det ikke bare å skyte på feil mål, men på fullstendig feil bane og idrett, sier Hjertvik

Flobak i Nortrain stiller seg på sin side igjen uforstående til kritikken fra OLF, og sier de har mottatt et svar fra OLF hvor organisasjonen legger all skyld på Aftenbladet:

– Og de sier ikke noe om at de fremdeles er av den oppfatning at det var riktig uttalt fra OLF sin side, sier Flobak.

Ikke på nett
Selv om det ble trykket en rettelse i papiravisen etter feilen, var feilen fram til torsdag denne uken ikke rettet opp i Stavanger Aftenblads nettutgave. Gjorde man et søk i Google på jakt etter Aftenbladets dekning av Nortrain-saken, var det den feilaktige artikkelen som kom høyest opp på resultatlisten, selv om det er over tre måneder siden feilen ble rettet opp i papirutgaven.

– Oi, det er en glipp. Det må vi få gjort noe med, sier Tarald Aano, redaktør i Stavanger Aftenblad.

– Har dere ikke rutiner for å rette ting på nettet når det blir kommet med rettelser på papir?
– I alle tilfeller så har dette gluppet for oss, og dette var jeg ikke klar over, sier Aano.

Torsdag ettermiddag, noen timer etter at Aftenbladet ble gjort oppmerksom på feilen av Oilinfo, ble artikkelen rettet.

Vokser
Flobak mener at sakene i Stavanger Aftenblad har ført til nedgang i søkertall hos Nortrain, men treningssenteret utvider likevel virksomheten – ut av landet.

– I vår har vi uteksaminert de første studentene fra vår virksomhet i India, og nå i juni starter vi også opp et tilbud i Ghana. Vi leverer et kurs vi kaller Drilling and Well Service Technology, level 1, som er basert på det samme opplegget vi har her i Norge. Vi ønsker også å starte opp et level 2-kurs, som blir basert på fagskole-opplegget fra Norge. Alle som har gått på kurset vårt i India har nå fått jobb, halvparten av dem i Transocean, forteller Flobak.

Les mer om bakgrunnen for saken her.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend. Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger