Publisert 4. februar 2000

National Oilwell Varco trekker seg ut av Drilltronics-samarbeidet med International Research Institute of Stavanger (IRIS), og vil heller satse på sitt eget system for boreassistanse.

CYBERBASE: NOV, som produserer Cyberbase
(bildet), har brutt samarbeidet med IRIS om
Drilltronics. (Foto: NOV)

National Oilwell Varco (NOV) er verdens største leverandør av boreutstyr. Drilltronics var et samarbeid mellom blant andre NOV og IRIS fore å utvikle et system for boreassistanse. Systemet var tenkt å fungere som en assisterende autopilot og sørge for at drilleren holdt seg innenfor enkelte grenseverdier.

– Vi var på en måte en utøvende part i samarbeidet. Vi rigget opp algoritmen vi fikk fra IRIS i vårt utstyr. Det var et tett samarbeid, og det ble startet opp et uavhengig kommersielt selskap, Drilltronics Rig AS, forteller Richard Steffensen, NOVs produktsjef for boreløsninger med ansvar for den østlige halvkule, til Oilinfo.

Avtale løp ut
Det ble inngått en samarbeidsavtale med det nye selskapet, og denne avtalen utløp 1. januar i år.

– Men, det var ikke helt klarlagt hva man skulle gjøre videre med samarbeidet, og dermed ble avtalen forlenget i tre måneder. Per 1. april har vi ingen avtale om samarbeid videre. Det betyr at både de og oss kan jobbe mer uavhengig i forhold til dette, og de vil ta over markedsføringen av teknologien, forteller Steffensen.

årsaken til at avtalen ikke ble forlenget, skal være at NOV jobber med lignende teknologi som IRIS utvikler i Drilltronics.

– Dette grepet har blitt gjort for å unngå å gå i konflikt med andre forretningsområder i NOV. Avtalen kom i utgangspunktet i stand for flere år siden, og da var landskapet litt annerledes i forhold til hvilke selskaper og teknologier vi hadde i selskapet, forteller Steffensen.

Kan bli mer samarbeid
Steffensen sier at selv om samarbeidsavtalen er sagt opp, så kan NOV komme til å samarbeide med Drilltronics på prosjektbasis.

– Vi har ingen problemer med å jobbe med Drilltronics på enkeltprosjekter. Denne typen teknologi er noe som kommer til å komme i økende grad. Skal man selge en moderne rigg om fem til ti år, vil de kreve at en har slike hjelpesystemer, mener Steffensen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger