Publisert 23. oktober 2006

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bryr seg ikke om kommuner som har sagt nei til planer om vindkraft, og varsler at direktoratet kan bli nødt til å trosse de folkevalgtes avgjørelse.

NTB

Foto: Hydro

– Kommunene har ikke vetorett, sier avdelingsdirektør Bjørn Wold i konsesjons- og tilsynsavdelingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Aftenposten.

Hittil har NVE fulgt avgjørelsen i kommunestyrene i hver eneste konsesjon som er gitt til vindmølleparker. Men nå opplyser NVE at direktoratet kan bli nødt til å trosse kommunale beslutninger dersom en helhetlig vurdering av kraftsituasjonen gjør en utbygging nødvendig.

– Kraftsituasjonen veier nå tyngre enn den har gjort tidligere. Derfor kan det hende at vi nå kan komme til å gi konsesjon til vindmølleparker som kommunen har sagt nei til, sier Wold.
Problemstillingen er mest aktuell i Midt-Norge, og særlig på Nordvestlandet. Der er vindmøllemotstanden sterkest, og det er der at kraftmangelen kan bli størst de nærmeste årene.

Vindkraftmotstanderne vil ikke forholde seg passive dersom NVE griper inn.

– Det blir voldsomme reaksjoner dersom NVE går imot et kommunevedtak. En slik avgjørelse kommer til å havne på energiministerens bord, sier Palmer Sjåholm, styremedlem i Stopp raseringen av kysten og aktiv motstander av en planlagt vindmøllepark i Fræna i Romsdal.

Hittil er tolv vindmølleparker satt i drift i Norge.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger