Publisert 4. februar 2000

Oilinfo/ONS: StatoilHydro vektlegger viktigheten av at nye og gamle energikilder går hånd i hånd, og Statkraft ser et enormt potensiale i vannkraft. På ONS 2008 står CO2-fangst og ny energi høyt på dagsorden.,

Må KOMBINERE: Mener Alexander Bech Gjørv.
(Foto: HENRIK SALTHE)

– For å vinne kampen om energi, og sørge for en bærekraftig verden, må vi bruke alle alternativer vi har, sa Alexandra Bech Gjørv, Senior Vice President for ny energi hos StatoilHydro på gårsdagens konferanse på ONS 2008.

Gjørv er blant annet ansvarlig for selskapets forsøk rundt CCS, fanging og lagring av CO2. Hun er overrasket over hvor lite skeptiske nordmenn er til lagring av CO2 i forhold til folk i resten av verden.

– I resten av verden får vi masse spørsmål om hvor sikkert det er, hva som skjer hvis det kommer et jordskjelv og så videre, mens i Norge virker det som om teknologien er mye mer akseptert, sa Gjørv, som også understreket at det er usikkerhetsmomenter knyttet til teknologien.

StatoilHydros ny energi-general la også vekt på at det ikke var nok å satse på en ny energiform eller en ny, miljøbesparende teknologi for å nå de radikale målene verdenssamfunnet har satt seg.

– Selv om vi kutter ut kullkraft helt som energiform, er vi fortsatt ikke i mål med de reduseringene av utslipp vi har satt oss fore. Derfor er det viktig å satse på flere forskjellige ting.

Gjørv fortalte også om utfordringene med å finne gode områder for lagring av CO2 i berggrunnen, og at det var mange av de samme kriteriene bak et godt oljereservoar som en god lagringsplass for CO2.

FORTSATT POTENSIAL: I vannkraft, sier Bård
Mikkelsen. (Foto: HENRIK SALTHE)

– Derfor bruker vi ofte gamle reservoarer til lagring, men problemet er jo at det ofte er litt hydrokraboner igjen der nede, som kanskje kan bli kommersielt drivverdig i fremtiden. Derfor kan det være problematisk å bruke slike reservoarer til dette.

Men det største hinderet er prisen på fangingen av CO2-en, sier hun.

Også Statkrafts administrerende direktør Bård Mikkelsen la vekt på at man må satse på flere energikilder på en gang:

– Hvis man har basert seg på vindkraft, hva gjør man da de dagene det ikke blåser? Derfor trenger vi kontrollerbare energikilder, slik som vannkraft, til å fylle ut med, sa han.

Han mener også at oppfatningen man har i Skandinavia om at vannkraftens fulle potensial er utnyttet, er helt feil.

– Det er 35 TWh i potensielle nye prosjekter, og for land som Kina og India kan vannkraft gjøre ekstremt mye for å kutte utslipp, sa Mikkelsen.

– Det som er helt sikkert, er at fornybare energikilder har en viktig rolle å spille i fremtidens «power play».

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger