Publisert 8. juni 2007

Norge og Russland vil i løpet av få dager undertegne en avtale om ny grenselinje i de ytre deler av Varangerfjorden i Finnmark.

NTB

Det erklærte statsminister Jens Stoltenberg etter sitt møte med sin russiske kollega Mikhail Fradkov i Moskva fredag.

Statsminister Jens Stoltenberg og hans russiske kollega Mikhail Fradkov diskuterte også det 77.000 kvadratkilometer store området i Barentshavet under møtet.

Etter et drøyt timelangt møte i Det hvite hus i Moskva erklærte statsministerne at Norge og Russland i løpet av «få dager» vil undertegne en avtale som fastsetter grenselinjen i de ytre delene av Varangerfjorden i Øst-Finnmark.

Endelig avtale
Samlet sett omfatter avtalen en delelinje på 70 kilometer i de ytre deler av Varangerfjorden og et stykke til havs.

Stoltenberg håper denne avtalen kan gi inspirasjon til å komme i havn med den endelige grensedragningen i det store og omstridte området i Barentshavet.

– Forrige gang Norge og Russland undertegnet en grenseavtale var i 1957. Den omfattet de indre delene av Varangerfjorden. Jeg håper at den neste avtalen skal omfatte de store og uavklarte områdene i Barentshavet, sier Stoltenberg.

Fortsetter
Fradkov benyttet på sin side møtet med norsk og russisk presse i etterkant av samtalene til å understreke at forhandlingene om den endelige grenselinjen i Barentshavet fortsetter.

– Jeg vil nok en gang bekrefte at vi ikke planlegger noen stans i disse forhandlingene. Disse forhandlingene mellom ekspertene foregår samtidig med at det tosidige samarbeidet mellom våre to land utvides praktisk talt i alle retninger, sa Fradkov.

Han ønsket ikke å antyde når enighet om de store områdene i Barentshavet kan være på plass.

– Det vil ikke være riktig, og heller ikke diplomatisk å si noe om når disse forhandlingene kan avsluttes, sier Fradkov.

Visumavtale
Under møtet i Moskva undertegnet også Norges ambassadør Øyvind Nordsletten og den russiske viseutenriksministeren Vladimir Titov en ny visumavtale mellom Norge og Russland.

Statsminister Jens Stoltenberg sier seg fornøyd med at de nye visumreglene vil gjøre det lettere å få utstedt visum. Avtalen er langt på vei en blåkopi av EUs rammeavtale om visum.

Avtalen gjør at det blir lettere for nordmenn og russere å få visum til hverandres land. Det skal også bli billigere og for enkelte grupper lettere å få fler-reisevisum.

– Avtalen innebærer også at journalister og andre grupper får lettere adgang til visum som varer over flere år, sier Stoltenberg.

Møter Putin
Han reiser fredag kveld videre til St. Petersburg der han både lørdag og søndag skal ha møter med president Vladimir Putin. Møtene skjer på den store næringslivsmessen World Economic forum som også er en viktig møteplass mellom internasjonalt næringsliv og politiske ledere i Russland og de tidligere sovjetrepublikkene.

Statsministeren skal også holde innlegg på forumet søndag, før han på ettermiddagen returnerer til Oslo.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger