Ny statusrapport for Barentshavet

Publisert 6. juni 2014

En statusrapport fra overvåkningen av Barentshavet viser reduserte sjøfuglbestander og at endringer i klima i form av blant annet nedgangen i isutbredelse har hatt negative følger for en del sjøpattedyr.,Det skriver Miljødirektoratet i en melding.

Overvåkningsgruppa tilknyttet forvaltningsplanen for Barentshavet har nå levert årets statusrapport. Arbeidet er ledet av Havforskningsinstituttet med deltakelse av blant andre Miljødirektoratet. Miljødirektoratet leder også det faglige forumet som er nedsatt for å gi råd i forhold til målsettingen om å sikre en helhetlig og økosystembasert forvaltning av havområdene våre samt å samle faglig grunnlag for de helhetlige forvaltningsplanene for havområdene.

Barentshavet er et forholdsvis rent og produktivt havområde, men rapporten viser blant annet en reduksjon av sjøfuglbestandene i området. I tillegg har mindre utbredelse av havisen og senere tilfrysing av fjordene på Svalbard hatt negative følger for isrelaterte sjøpattedyr.

Konsentrasjoner av miljøfarlige stoffer i Barentshavet er stort sett lave, med unntak av noen stoffer målt i enkelt arter.

Innholdet av gamle miljøgifter som PCB, PAH og DDT går stort sett nedover, mens innholdet av nyere miljøgifter som bromorganiske og fosfororganiske stoffer er stabilt eller øker.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger